Zserbó

Hozzávalók:

Tésztához:35 dkg liszt,1 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg zsír/margarin/, 1dl tej, 1 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor

Töltelékhez: 12 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 20 dkg lekvár

Bevonathoz: 4 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj/margarin/, 1 evőkanál tojás fehérje

Az élesztőt a langyos tejjel, 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, a cukrot, a tojást, a csipet sütőport, sót. Összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.

Kinyújtjuk közepes  tepsink nagyságú téglalapokra.

Az elsőt beletesszük, megkenjük lekvárral, megszórjuk a cukros dióval, jöhet a következő lap, majd kenés, szórás, s végül az utolsó lappal beterítjük. A tésztát 1 órát kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Megszurkáljuk a tésztát, lassan világos barnára sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a kakaó mázzal.

Azt így készítjük el: A kakaóport, cukrot, kevés vízzel elkeverjük, s állandóan kevergetve jó sűrűre főzzük. Ezután beledobjuk a vajat, s keverjük, míg teljesen elolvad. A langyosra hűlt masszába keverjük az 1 kanál tojás fehérjét, s ezzel bevonjuk a sütit. Ettől a máz fényesebbé válik. Néhány óra múlva hosszúkás szeletekre szeleteljük.

 Biztos a siker nyáron is, bár télen gyakrabban szokták sütni, mivel akkor pucolták meg az ősszel levert diót.

Kommentek
  1. Én