Ezt az ételt ritkábban készítették, s nem is minden háznál Uszódon. Viszont ahol elkészült, ott csak is sósan tudták elképzelni. Ez olyan " úri huncutságnak" minősült a paraszti konyhában.
Mi már édesen esszük, de a recept a régi.
Hozzávalók:
25 dkg túró, 3 tojás, 2 evőkanál búzadara, 1-2 kanál liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 kanál zsír, csipet só, a morzsába ízlés szerint cukor.
A túró vásárlásánál mindig tartsuk szem előtt, hogy ne morzsásat vegyünk, hanem ami elég zsíros. Ez vonatkozik a lepény, rétes készítésére is.
A túrót áttörjük villával, beledobjuk a csipet sót.
A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk külön tálba a fehérjét, a sárgáját a túróra.
A sárgákkal összegyúrjuk a túrót, belekeverjük a búzadarát, lisztet.
A fehérjékből kemény habot verünk, óvatosan a sárga masszához elegyítjük.
Legalább fél- 1 órát állni hagyjuk.
Fazékba vizet teszünk a tűzre.
Kisebb lábosba tesszük a kanál zsírt, felolvasztjuk, rátesszük a morzsát, megpirítjuk. 1 dl vizet öntünk rá, amivel a tűzön addig kevergetjük, míg a morzsa megint morzsás lesz. Ha kissé kihűlt, ízlés szerint cukrozzuk.
Eddigre lobogva forr a vizünk, amibe evőkanállal galuskákat szaggatunk. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal a morzsába szedjük.
Tálaláskor porcukros tejföllel kínáljuk.
Megosztás a facebookon