Diólepény vagy Londoni szelet

Előző írásaimban említettem, hogy régen főleg olyan süteményeket készítettek, amelyek elálltak néhány napig. Ilyen volt a Londoni szelet is. Miért volt Londoni? Az már a múlt homályába veszett. Ne is firtassuk, inkább süssük meg és fogyasszuk egészséggel!

Hozzávalók:

Tésztához

50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 tojássárgája,1 evőkanál cukor, csipet só, fél csomag sütőpor, tej annyi, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

Töltelékhez

1 dl tej, 25 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja, leve,1/2 dl rum vagy aroma, 25 dkg cukor, 4 tojás fehérje, 1-2 kanál lekvár, 1 kanál porcukor a szóráshoz

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.

1 nagyobb tepsit enyhén kizsírozunk.

A töltelékkel kezdünk. 1 dl tejet felforralunk, ezzel leforrázzuk a darált diót, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával, levével, rummal.

A tésztával folytatjuk. A lisztet a zsírral eldörgöljük, a tojássárgáját, cukrot, sót, sütőport belekeverjük. Annyi tejet öntünk hozzá apródonként, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Azt két egyenlő részre vágjuk, gombócozzuk. Az egyiket lisztezett deszkán tepsink nagyságúra nyújtjuk, a sodrófa segítségével beletesszük. Megkenjük lekvárral.

A töltelékkel folytatjuk. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá és a diós masszához keverjük. Ezt rásimítjuk a tésztára.

A másik tésztát is kinyújtjuk, s befedjük vele.

A sütőben halvány sárgára sütjük. Kockákra szeleteljük, megszórjuk porcukorral. 

 

Kommentek
  1. Én