Előző írásaimban említettem, hogy régen főleg olyan süteményeket készítettek, amelyek elálltak néhány napig. Ilyen volt a Londoni szelet is. Miért volt Londoni? Az már a múlt homályába veszett. Ne is firtassuk, inkább süssük meg és fogyasszuk egészséggel!
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 tojássárgája,1 evőkanál cukor, csipet só, fél csomag sütőpor, tej annyi, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
Töltelékhez
1 dl tej, 25 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja, leve,1/2 dl rum vagy aroma, 25 dkg cukor, 4 tojás fehérje, 1-2 kanál lekvár, 1 kanál porcukor a szóráshoz
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.
1 nagyobb tepsit enyhén kizsírozunk.
A töltelékkel kezdünk. 1 dl tejet felforralunk, ezzel leforrázzuk a darált diót, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával, levével, rummal.
A tésztával folytatjuk. A lisztet a zsírral eldörgöljük, a tojássárgáját, cukrot, sót, sütőport belekeverjük. Annyi tejet öntünk hozzá apródonként, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Azt két egyenlő részre vágjuk, gombócozzuk. Az egyiket lisztezett deszkán tepsink nagyságúra nyújtjuk, a sodrófa segítségével beletesszük. Megkenjük lekvárral.
A töltelékkel folytatjuk. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá és a diós masszához keverjük. Ezt rásimítjuk a tésztára.
A másik tésztát is kinyújtjuk, s befedjük vele.
A sütőben halvány sárgára sütjük. Kockákra szeleteljük, megszórjuk porcukorral.
Megosztás a facebookon