Hozzávalók:
Másfél kg darált disznó dagadó+ fél kg szalonna ledarálva, az otthon savanyított levelek + szála, 1-2 marék rizs, só, törött bors, őrölt paprika, 10-15 dkg disznózsír
Kisebb lábosban felolvasztjuk a zsírt, belekeverünk 3 evőkanál őrölt paprikát, majd félre tesszük.
A darált húst, szalonnát nagyobb tálba tesszük, beleszórjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, kevés törött paprikát is rakunk bele, majd jól összegyúrjuk.
Az otthon savanyított káposztát szétválasszuk, külön tálba a szála, külön a levelek.
A nagy lábos alját, amiben majd főzünk, meglocsoljuk a piros zsírral. Erre tesszük a szál felét. A leveleket megtöltjük a hússal. Állítva sorba beleállítjuk a lábosba. Rárakjuk a maradék szálat. Ráöntjük a maradék piros zsírt. Felöntjük félig a savanyú káposzta levével, és feltesszük főni, lefedjük fedővel. Forrás után lehalkítjuk a tüzet. Ha elkészült, fedő alatt pihentessük egy kicsit.
Ha szeretjük az erőset, a savanyításkor hozzáadott erős csöves paprikát is tegyük a lábosba.
Ha nem szeretjük túl savanyúan, tiszta vízzel öntsük fel főzés előtt félig a lábost.
Nem baj, ha többet főzünk, mert a káposzta fagyasztás után melegítve is isteni.
Mindenkinek jó étvágyat!
Töltött káposztát mindig az előzőekben leírt savanyítási eljárással készült káposztából készítették, nem hordós káposztából.
Megosztás a facebookon