A böjti időszak főzési szokásai

 

Kiss Teréz

 

 

Régi képeslap Nyaka Erika gyűjteményéből

 

Megkezdődött a héten a  húsvét előtti nagyböjti időszak.

 

Ezt jobbára régen is a katolikus vallásúak tartották be. Katona Gizi néni elmondásából tudom a következő étkezési, főzési szokásokat.

Hamvazó szerdán lánykorában édesanyja babérleveles krumplilevest főzött a következő képpen:

A burgonyát, vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát apró, vékony kis kockákra metélte, vízbe feltette főni. Rakott bele 3-4 levél babérlevelet is. A belemetélt zellergumótól még jobb íze lett. Megsózta, majd tejföllel behabarta.

Ezután a leves után valamilyen tésztát készítettek: mákos, diós, túrós, stb. De készülhetett lekváros derelye is mákba forgatva, mivel édesapja úgy szerette.

A következő napokban, hetekben leginkább péntekenként tartották főzésnél szem előtt, hogy hús ne kerüljön az asztalra.

Szép felvétel a római katolikus templomunkról, valamint az előtte álló feszületről.

 

 

Nagypénteken vagy fehér, vagy tarka babból főztek levest sok zöldséggel. Kerülték a rántást a zsír miatt. A leves után szintén tészta, vagy túrós lepény készült. 

Úgy tűnik, valóban könnyűek voltak ennek az időszaknak az ételei. Ám, ha belegondolunk, hogy hús a paraszti főzésben jobbára csak vasárnap fordult elő, nem is követelt nagy lemondást a böjti időszak.

Kommentek
  1. Én