Forrázott gombócból leves

Régen, amikor hazaértek a földekről, s hogy mégis legyen főtt ebéd, az asszonyok gyorsan elkészítették ezt az egyszerű ételt. Jó fél óra alatt kész volt az ebéd.

Hozzávalók: 

Egy mélytányérnyi liszt, 1-2 kanál ikrásra melegített zsír, só, forró víz, 1 kanál liszt, 1 kanál zsír törött paprika, esetleg köménymag.

A lisztet összekeverjük a sóval. 2-3 dl vizet forralunk, amit beleöntünk a lisztbe, hogy kézzel formázható masszát kapjunk.

Fakanállal is összekeverhetjük, de kézzel szokták keverni, mert akkor érezni, hogy kell- e még víz hozzá.

A leveses fazékban 1 kanál zsíron megpirítunk 1 kanál lisztet, erre egy kis törött paprikát szórunk, majd felengedjük vízzel. Felforraljuk, belegombócozzuk a tésztát. Akkora gombócokat készítsünk, mint egy cseresznye, hogy gyorsan átfőjön. Teszünk bele sót, esetleg köménymagot is. Ha feljöttek a gombócain a leves tetejére, még egy pár percig főzzük, majd elzárhatjuk alatta a tüzet.

Vigyázzunk, mert forráskor a leves a liszttől könnyen kifuthat.

Ha ebből a gombócból dupla adagot készítünk, a tűz lezárása után kiszedhetünk a levesből vöröshagymás, törött paprikás rántásba, mint a krumplis gombócnál.

Így már két fogásos ebédet tálalhatunk.

Igazából azt is tudni kell, hogy ha a fogakba ragad a gombóc, ebben az esetben természetes. Ezért nem mindenki szerette régen sem.

Szükségmegoldás volt.

 

Kommentek
  1. Én