Hókifli

Régen ezt a süteményt a lakodalmakba is vitték. Leírtam a lakodalmi részben, hogy az 1940-50-es évek lakodalmaiban még nem tortákat, hanem száraz süteményeket vittek.  

Ha már hozzáfogunk sütni, egyszerre érdemes dupla mennyiséget, többféle töltelékkel elkészítenünk. Papír dobozba elrakva rájárhatnak az unokák is.

Hozzávalók: / 1 adag/

Tésztához: fél kg liszt, 25 dkg zsír/ma használhatunk margarint is, de zsírral omlósabb lesz/,2 db tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só,vaníliás cukor

Töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg mák, lekvár, citromhéj, másfél + másfél dl tej /Értelem szerűen, ha csak egyféle tölteléket akarunk, csak az abból adott mennyiség + tej kell/, cukor

10 dkg dióra/mákra/ öntünk másfél dl forró tejet, jól összekeverjük, ízlés szerint cukrozzuk, ha mákos, citromhéjat is reszelünk bele.

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.

Előkészítünk 2 tepsit, de semmit nem teszünk bele.

Meglangyosítjuk a 2 dl tejet az 5 dkg cukorral, beletesszük az élesztőt, várunk, míg felfut.

A 2 tojást összekeverjük.

A lisztet tálba tesszük, beleöntjük az élesztős tejet, tojást, zsírt, sót, és összegyúrjuk. Kitesszük lisztezett deszkára, 3 darabba vágjuk, gömölyézzük. Kisujjunknak fele vastagságúra nyújtjuk, lehetőleg szép körré. A kört 8 felé vágjuk, mint a tortát.

Mindegyik rész szélesebb felére helyezzük a tölteléket, s innét kezdjük felsodorni kiflivé.

Tepsibe rakjuk. Halvány sárgára sütjük.

Langyosan megszórjuk vaníliás porcukorral.

Kommentek
  1. Én