Régen ezt a süteményt a lakodalmakba is vitték. Leírtam a lakodalmi részben, hogy az 1940-50-es évek lakodalmaiban még nem tortákat, hanem száraz süteményeket vittek.
Ha már hozzáfogunk sütni, egyszerre érdemes dupla mennyiséget, többféle töltelékkel elkészítenünk. Papír dobozba elrakva rájárhatnak az unokák is.
Hozzávalók: / 1 adag/
Tésztához: fél kg liszt, 25 dkg zsír/ma használhatunk margarint is, de zsírral omlósabb lesz/,2 db tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só,vaníliás cukor
Töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg mák, lekvár, citromhéj, másfél + másfél dl tej /Értelem szerűen, ha csak egyféle tölteléket akarunk, csak az abból adott mennyiség + tej kell/, cukor
10 dkg dióra/mákra/ öntünk másfél dl forró tejet, jól összekeverjük, ízlés szerint cukrozzuk, ha mákos, citromhéjat is reszelünk bele.
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.
Előkészítünk 2 tepsit, de semmit nem teszünk bele.
Meglangyosítjuk a 2 dl tejet az 5 dkg cukorral, beletesszük az élesztőt, várunk, míg felfut.
A 2 tojást összekeverjük.
A lisztet tálba tesszük, beleöntjük az élesztős tejet, tojást, zsírt, sót, és összegyúrjuk. Kitesszük lisztezett deszkára, 3 darabba vágjuk, gömölyézzük. Kisujjunknak fele vastagságúra nyújtjuk, lehetőleg szép körré. A kört 8 felé vágjuk, mint a tortát.
Mindegyik rész szélesebb felére helyezzük a tölteléket, s innét kezdjük felsodorni kiflivé.
Tepsibe rakjuk. Halvány sárgára sütjük.
Langyosan megszórjuk vaníliás porcukorral.
Megosztás a facebookon