Poszétai ebéd

    

A tyúk hús leveshez való kendermagos tyúkokat édesanyám nevelte, előző nap vágták le. Nem fukarkodtak, de nem is pazaroltak, 3-4 tyúk kiállta a levest. A megfőtt húst kiszedték, a combját, szárnyát, mellét, farát rántva készítették el. A levesben csak az aprólékot tálalták.

 

 

 

 

 

 

Előző őszön nagyanyámnak orozva kelt 7 csirkéje. Azokat az istállóban felnevelgette télen által. Márciusra rántani valók lettek. Igen ám! Ebből bizony vita kerekedett az asszonyok között! Ugyanis abban az időben a fiatal csirkéket is kissé megfőzték a bundázás, kisütés előtt. Azt állították, különben véres marad a húsa. Végül mégis győzött az akkori fiatalság! Nagyapám testvére, Kopasz Böske néném akkor már bontogatta szárnyait a főzés terén. Na, nem csak otthon! Akkor kezdték lakodalmakba hívni szakácsnénak. Később de sok lakodalmat kifőzött a faluban! Ő a sarkára állt, s nem engedte a fiatal húst "forrázni". Lassan, fedő alatt sütötte. Igaza is lett! Olyan finom rántott csirkét addig nem ettek a mi családunkban!

A birka pörkölthöz nagyapám vágott le egy szépet. Blogomban már írtam, hogy ez az étel akkor az igazi, ha minden részét belefőzik. Na, itt is volt egy kis nézeteltérés! Említettem már, hogy Bözsi néném anyósa volt a főszakács. Ő benedeki volt. Náluk a birkát főzés előtt mindig megabálták, nálunk soha. Most meg nagyapám nem engedett a negyvennyolcból! Ízlett is mindenkinek!

 

 

A süteményeket otthon a család készítette. Micsoda változás történt 4-5 év alatt ezen a téren is! Míg 1951-ben a lakodalomban csak száraz sütemények voltak, születésem idején már a piskótákat megtöltötték krémmel, lapok közé vaníliás, túrós krémet is simítottak. Édesapám a Tejüzemben volt kocsikísérő, azaz rakodó munkás. Onnét hozott tejszínt, amit már habbá is felvertek!

Amíg tehát a templomi keresztelőn voltunk, otthon a nagyanyák, nagynénik, nagyapák készültek étellel, itallal, terítéssel a vendégek fogadására. Nem ment minden simán, de ez is hozzátartozott az együttléthez. Vitatkoztak is, meg tanultak is új dolgokat egymástól.

Kommentek
  1. Én