Krumplis keksz

A krumpli minden konyhában nagy szerepet játszott, hisz sokféle módon készítették el, s laktató is volt. Miért maradt volna ki ebből pont a sütemény! Íme egy régi, olcsó, laktató édesség tej, tea mellé, vagy csak a gyerek kezébe nyomva, hogy el legyen vacsoráig!

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 20 dkg zsír, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1 csomag sütőpor, csipet só

Először főzzük meg a burgonyát, törjük péppé. Várjuk meg, hogy langyosra hűljön. 

A sütőt kapcsoljuk 180 fokra.

Gyúrjunk össze minden hozzávalót. Kanállal adagolva rakjunk kis halmocskákat a tepsibe, amit a kanál hátával laposra nyomunk. 

Választhatjuk az elegánsabb megoldást is, amikor a tésztát lisztezett deszkán fél ujjnyira nyújtjuk, pogácsa szaggatóval,egyéb formákkal kiszúrjuk, majd tepsibe rakjuk. Ám ekkor számoljunk azzal, hogy a krumplis tészta könnyen ragad a deszkánkhoz, több lisztezést igényel!

A tetejét felvert, cukrozott tojással kenjük meg!

Süthetjük világosra, de szép pirosra is, ahogy szeretjük. 

Ne lepődjünk meg, a krumplis tésztának több sütés kell! 

Frissen omlós, de ahogy áll, a burgonyától megpuhul, ám úgy is finom.

Kommentek
  1. Én