Megszületett a gyermek

        Teknőtartó állvány                                                            Fürösztő teknő

Este 7 óra előtt megszülettem. Bába néni megfürdetett, felöltöztetett, majd a nagynéném kezébe adott, aki a legtöbbet segített a szülésnél édesanyámnak. Az ő kezében aztán megcsodálhattak nagyanyáim, meg édesapám. Kezdődhetett az " Ugyan, kire ütött ez a gyerek?" játék. Na, de milyen ruhákba is öltöztették akkor a babákat?

hímzett gallérú ing            kis rékli                kis nadrág                                     bepólyálva

A pelenkázáshoz textil pelust használtak. Utána olvastam, Amerikában egy anya 1946-ban megalkotta a kapoccsal záródó cserélhető pelenkát, de hát az Uszódra bizony nem ért el!

Ezután a bába rendbe tette édesanyámat is. Amikor végzett, megkínálták hideg vacsorával, ami olyan hidegre sikerült, hogy az uborkás üvegben meg volt fagyva a savanyúság teteje a kamrában. Ő még egyszer mindkettőnket alaposan megnézett, majd elköszönt azt ígérve, hogy másnap ismét eljön. 

Végre minden elcsendesedett. Mindenki hazament, kivéve anyai nagyanyámat. Az első éjszakát mellette töltöttem. Azután még de sokat gyerekkoromban! Talán ezért is volt szorosabb a mi kötődésünk, mint apai nagyanyámmal. Persze, ez akkoriban szokás is volt. Úgy gondolták, pihenje ki magát a szülő asszony, meg féltették a babát, nehogy ráfeküdjön az édesanya a fáradság utáni alvás közben.

Én aludtam, de Kovács Mama természetesen egy szemhunyásnyit sem!

 

 

Kommentek
  1. Én