Kukorica kása

Amikor a kukoricát még csak kézzel szedték, otthon "fosztották", a legszebb csöveket félretették. Morzsoláskor a hegyét, valamint a vastag végén levő szemeket az állatoknak, a szép, középsőket maguknak morzsolták, majd darálták. Ezután az őrleményt szitán átszitálták. Ami lepotyogott, az volt a liszt, ami a szitában maradt, az lett a dara, a kásának való.

A régi Uszódon télen gyakran készítették ezt az ételt  "früstökre". Ezzel ki lehetett bírni a kései ebédig. 

Hozzávalók 4 személyre:

20-25 dkg kukorica dara, kb. másfél liter víz, só ízlés szerint

Tetejére:

1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál fagyos zsír, 1 evőkanál törött paprika. Ha fel szeretnénk még turbózni, zsír helyett süssünk meg apróra vágott füstölt szalonnát, füstölt házi kolbászt is, s ebben a zsírban fonnyasszuk majd meg a hagymát.

Elkészítése

A sós vízben állandó keverés mellett főzzük puhára a darát. Tegyük lapos tálra, simítsuk egyenletesre. A hagymát apróra vágva fonnyasszuk meg vagy a sima zsírban, vagy az előre kisütött szalonna, kolbász zsírjában, szórjuk bele a törött paprikát. Még melegen öntsük a kására. Kenyérrel már fogyaszthatjuk is.

Vigyázat! Nagyon laktató!

 

Kommentek
  1. Én