Tegnap említettem, hogy a füstölt húsos bablevesből, mivel annyit főzünk, hogy biztosan marad, új ételt készítünk, és készítettek régen is. Ma nem kell rögtön másnap elkészíteni, le is fagyaszthatjuk a maradékot, s ha kevés időnk van főzni, majd elővesszük.
Tehát:
A maradék húsos bablevesből kiszedjük a babot, ha maradt, a húst is. A levest felöntjük annyi vízzel, hogy elég levesünk legyen, és forrni tesszük a tűzre. Sózzuk, esetleg borsozhatjuk is.
Kevés zsiradékon megdinsztelünk egy fej apróra vágott vöröshagymát, hozzámetélünk 2-3 gerezd fokhagymát, megszórjuk törött paprikával, és a levesre öntjük, beletesszük a metélt tésztát és megfőzzük. Kész a leves!
A másik lábosba teszünk zsiradékot, amin megfonnyasztjuk a másik apróra metélt vörös hagyma fejet, megszórjuk 2-3 kanál liszttel, kevés törött paprikával. Kevés hideg vízzel felöntjük, elkeverjük, majd forrás közben még öntünk hozzá vizet, hogy a kellő sűrűséget elérjük. Beletesszük a kiszedett babot, sózzuk, összeforraljuk. Elkészült a főzelék, a sűrű bab. Ízlés szerint fogyaszthatjuk ecettel is.
Hozzá feltálalhatjuk a maradék főtt füstölt húst, vagy süthetünk sonkát is.
Régen így volt egy héten háromszor babétel: fehér bab leves törve babbal, füstölt húsos tarka bab leves, babos metélt sűrű babbal.
Megosztás a facebookon