Hús leves füstölt húsból

Régen a családok télen vágtak 1 disznót, s mivel nem volt más tartósítási eljárás, nagy részét valamilyen formában feldolgozták. Amit lehetett, füstöléssel tartósítottak. Így többször ettek az év során ilyen húst, mint frisset. Az egyéb tartósításról annyit, hogy az én korosztályom még biztosan emlékszik, hogy a tavaszi saláta szezonkor nagyanyáink zsírból melegítették ki a pecsenyét, sült kolbászt. Nagyom finom ebéd lett belőle! Felfüstölték az oldalast, nyúlját is.

Na, pont ebből kellett a vasárnapi húslevesbe!

Hozzávalók:

1 kg kis darabokra vágott füstölt hús, 2 szál zöldség, 1 szál répa, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 gumós zeller, tavasztól petrezselyem zöld, őrölt bors, 2-3 szem szegfűbors, cifra tészta/eperlevél/

A húst előző este hideg vízben leáztatjuk.

Másnap reggel feltesszük főni, beletesszük a zöldségeket, egészben a hagymákat, cérnával összekötve a zöldeket.  A borsot is. Ha már főtt egy ideig, megkóstoljuk, s ha kel, sózzuk. Amikor megfőtt a hús, kiszedjük a levesből, kivesszük a hagymákat is, s belefőzzük a cifra tésztát. Elkészült az isteni leves!

Míg ez megfő, főzünk babérlevéllel apróra vágott krumplit, 1 fej vöröshagymát zsíron megfonnyasztunk, teszünk hozzá 2 evőkanál lisztet, kissé megpirítjuk, majd megszórjuk egy kicsi törött paprikával. A megfőtt krumplira öntjük. Összeforraljuk, sózzuk. Kész a húshoz a főzelék, amit nálunk ecettel ízesítünk.

Elkészült a vasárnapi ebéd, ami után elmaradhatatlan volt valamilyen "kőttet" sütni.

Az asszonyok úgy igyekeztek, hogy a 10 órakor kezdődő istentiszteletre is odaérjenek.

 

 

Kommentek
  1. Én