Tyúkhús leves és becsinált

Kettő az egyben

Régen ez vasárnapi ebéd volt, sőt ünnepi!

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2-3 szál zöldség, 2 szál sárgarépa, 1 gumós zeller, fehér paprika, ha volt, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma + 2-3 gerezd, kisebb karalábé,vagy karfiol, vagy egy darab maradék káposzta, 6-8 szem egész fekete bors, 3-4 szem szegfűbors, késhegynyi őrölt szerecsendió,  3 evőkanál liszt, egy kis törött paprika, zöldség, zeller zöld, só

Az összedaraboljuk a tyúkot, a zöldségeket hosszúba vágjuk a tisztítás után. A vöröshagymát, fokhagymát egészben hagyjuk. Az egészet feltesszük a fazékban főni. Hozzátesszük a borsokat, szerecsendiót. A zöldség zöldből felét elvesszük, a többit a zeller zölddel csokorba kötve tesszük a levesbe. Ha felforrt, sózzuk, majd lassú tűzön főzzük legalább 2-3 órát.

Amíg a leves megfő, akár elkészíthetjük a vasárnapi sütit, pl. piskóta tekercset, vagy bármi mást.

Amikor a leves megfőtt, leszűrjük, szétválogatjuk a húst és a zöldségeket. Felteszünk a léből egy keveset a tésztát lefőzni. Az lehet metélt, kis kocka, zabszem. 

A 2-3 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, apróra beledaraboljuk a maradék zöldség zöldet, rászórjuk a lisztet, kissé megpirítjuk, rászórjuk a törött paprikát, felengedjük annyi húslével, hogy könnyű mártást kapjunk, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a leveshúst, rottyantunk rajta, majd félretehetjük.

Tálalhatjuk a levest tésztával, zöldségekkel.

A becsinálthoz volt, aki kemény főtt tojást is darabolt, úgy fogyasztották kenyérrel.

Ha még sütemény is készült, igazi ünnepi ebédet készítettünk!

Holnap fehér bab levest és törve babot készítek. Majd leírom azt is.

Kommentek
  1. Én