Húsos bableves

Nálunk régen is nagyon szerették a füstölt húsokat.

Ha lefogyott a sonka a csontjáról, összefűrészelték nagyobb darabokra. Hideg vízbe leáztatták egy éjszakára. Kb. fél kg tarka szárazbabot is leáztattak egy másik edényben.

Kellett még: 2 fej vörös hagyma, 2 fej fokhagyma, zsiradék, 2-3 kanál liszt, törött paprika, esetleg fehér, zöld paprika, paradicsom

Másnap a babot is, a füstölt húst is külön edényben feltették kifőzni fél órára. Ezután leöntötték a vizet, egy nagyobb fazékban összetették a húst, babot, felöntötték hideg vízzel és feltették főni. Belemetélték a fej vöröshagymát, beletették egészben a 2 fej fokhagymát. Hagyták főni. Később sózták, mert a húsból még főtt ki só. Nyáron metélhetünk bele fehér, zöld paprikát, paradicsomot is.

Kis lábosban zsiradékot tettek, ebbe belemetéltek még egy fej vörös hagymát, megdinsztelték. Rászórtak 2-3 evőkanál lisztet, egy kicsit még pirították,majd megszórták törött paprikával és a levesbe öntötték. Tovább főzték, míg egy kissé besűrűsödött a leves. Kenyérrel fogyasztották.

Ha több babot tettek a levesbe, miután elkészült, vettek ki a babból és sűrű babot is készítettek, a húsból is tettek félre.Ezt persze nem aznap tálalták, hanem másnap, a leves maradékából készített babos metélttel. 

Ezt a másnapi ételt legközelebb leírom.

A húsos bablevest ma is főzzük, kiadós, mennyei, ám nem diétás étel. Persze, ha kevesebb lisztet használunk, teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztunk, néha megengedhetjük magunknak, főleg, ha saját, igazi füstölt húst használunk.

Kommentek
  1. Én