Krumplis kelt pogácsa

Hozzávalók:

3 nagy krumpli, 1 csomag élesztő, 1 dl tej, 1 marék cukor, 2 db tojás, diónyi zsír + 1 kanál + kenéshez, liszt, só

A megtisztított, karikára vágott krumplit kevés sós vízben puhára főzzük, jól összetörjük.

A tejet egy kis bögrében meglangyosítjuk, beledobjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg feljön a tetejére. Ekkor beleütjük az egyik tojást, kezünkkel összekeverjük.Elővesszük a dagasztó tálat, beleöntjük a tejet, az összetört krumplit, két csipet sót összekeverünk, hozzászórunk apródonként annyi lisztet, hogy nem túl kemény tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg leválik a tészta a kezünkről. Ekkor a diónyi zsírral átdagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk.

2 nagyobb tepsit kizsírozunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. A felét megkenjük a kanál zsír felével, sózzuk,hajtjuk, megint a felét kenjük, sózzuk, ráhajtjuk, ismét a felét kenjük, sózzuk és ráhajtjuk. Ismét kelesztjük, de most már nem kell a duplájára.

A lisztezett deszkán két ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. A másik tojást összekeverjük, ezzel megkenjük a pogácsákat, a tetejét még sózhatjuk.

Amikor kicsit kezdenek kelni, aranybarnára sütjük először az egyik, majd a másik tepsit.

Ehhez régen kacsazsírt használtak. Készíthetjük ezeket a tésztákat vajjal, olajjal, margarinnal, de a legfinomabb mindig zsírral lesz

Kommentek
  1. Én