Ezt a süteményt a régi lakodalmakba is vitték, szépen tányérra rakva.
Hozzávalók:
6 db tojás, 34 dkg cukor, 9 kanál víz, 15 kanál liszt, 2 csomag sütőpor
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.
Egy közepes tepsit kizsírozunk, lisztezünk. /Ma már sütőpapírt használhatunk./
A lisztbe belekeverjük a sütőport.
A cukorból 3 kanállal kis lábosba teszünk.
Egy pohárba kimérjük a 9 kanál vizet.
A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk.
A 3 kanál cukrot a kis lábosban arany barnára pörköljük, ráöntjük a 9 kanál vizet. Ezt összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját elkeverjük a maradék cukorral.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Hozzákeverjük a cukros sárgáját is. Apródonként hozzáadjuk a karamelles levet.
Beletesszük a sütőporos lisztet, óvatosan összekeverjük. Tepsibe öntjük. Úgy sütjük, mint a piskótát. Ha szükséges, végezzünk tűpróbát.
Lisztezett deszkára borítjuk, levesszük a sütőpapírt, majd óvatosan megfordítjuk. Ha kihűlt, rombusz alakúra szeleteljük. Megszórjuk porcukorral. Kínálhatjuk folyósra melegített ribizli lekvárral is.
Nem diétás! De a régi paraszti konyhában arra nem is volt szükség, hogy figyeljenek, épp eleget mozogtak a földeken meg a ház körül.
Megosztás a facebookon