Hamis mézes

Ezt a süteményt a régi lakodalmakba is vitték, szépen tányérra rakva. 

Hozzávalók:

6 db tojás, 34 dkg cukor, 9 kanál víz, 15 kanál liszt, 2 csomag sütőpor

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.

Egy közepes tepsit kizsírozunk, lisztezünk. /Ma már sütőpapírt használhatunk./

A lisztbe belekeverjük a sütőport.

A cukorból 3 kanállal kis lábosba teszünk.

Egy pohárba kimérjük a 9 kanál vizet.

A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk.

A 3 kanál cukrot a kis lábosban arany barnára pörköljük, ráöntjük a 9 kanál vizet. Ezt összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.

A tojások sárgáját elkeverjük a maradék cukorral.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Hozzákeverjük a cukros sárgáját is. Apródonként hozzáadjuk  a karamelles levet.

Beletesszük a sütőporos lisztet, óvatosan összekeverjük. Tepsibe öntjük. Úgy sütjük, mint a piskótát. Ha szükséges, végezzünk tűpróbát.

Lisztezett deszkára borítjuk, levesszük a sütőpapírt, majd óvatosan megfordítjuk. Ha kihűlt, rombusz alakúra szeleteljük. Megszórjuk porcukorral. Kínálhatjuk folyósra melegített ribizli lekvárral is. 

Nem diétás! De a régi paraszti konyhában arra nem is volt szükség, hogy figyeljenek, épp eleget mozogtak a földeken meg a ház körül.

Kommentek
  1. Én