Fejtős bab leves

Régen nagyon sok babot ettek. Hetente egyszer tarka babot, egyszer fehér babot biztosan főztek. A fehér babból készült levest és törve babot már leírtam, így hát jöjjenek a tarka babból készült ételek!

Először egy igazi nyári leves!

Hozzávalók:

fél kg kifejtett bab, 2 szál zöldség, egy szál répa, fehér paprika, paradicsom, zeller zöld, petrezselyem zöld, 1 fej + 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, liszt, csipetkének.

A kifejtett babot 10-15 percig forrni hagyjuk, majd a vizet leöntjük róla, tiszta vízben tesszük fel ismét főni.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket, megmossuk, hosszúra daraboljuk, hozzátesszük a babhoz. A zöldeket cérnával összekötjük, azt is a levesbe tesszük. Az egész fej fokhagymáról a felső héjat levéve, egészben a fazékba tesszük. Megsózzuk, hagyjuk főni.

Míg fő az étel, a tojásból, lisztből kemény tésztát gyúrunk, kis pihentetés, gyúrás után nyújtjuk, csipedjük.

A vöröshagymát apróra metéljük, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, a 2-3 gerezd fokhagymát is rámetéljük, megszórjuk kevés törött paprikával, a levesre öntjük. Főzzük, míg minden megfő, ekkor beletesszük a tésztát is.

Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, tejfölt teszünk bele. Erre vigyázzunk, mert a forró lé összekapja a tejfölt, ezért mindig a hideg tejfölre merünk egy kicsit a forró levesből, összekeverjük, ezután öntjük bele az összes levesbe. 

Utána palacsintát, vagy más tésztát tálalhatunk.

Kommentek
  1. Én