Hozzávalók:
10 dkg zsír, 2 dl tej + 3 dl víz, 1 csomag élesztő, liszt, törött paprika, só, ecet, 2 csipet cukor
A zsírra ráöntünk 1 kanál ecetet, fakanállal szép fehérre, habosra keverjük.
A 2dl tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg a tetejére feljön. Hozzáöntjük a 3 dl langyos vizet, dobunk bele sót, hogy majd a tészta elég sós legyen. Apródonként annyi lisztet teszünk hozzá, hogy ne lágy, de könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk kézzel, míg a tészta leválik kezünkről. Duplájára kelesztjük letakarva.
Nagy méretű tepsit kizsírozunk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk sodrófával.
A habosra kevert zsírból a felét megkenjük, sózzuk, paprikázzuk, ráhajtjuk a másik felét, annak a felét ismét megkenjük, sózzuk, paprikázzuk, hajtjuk, ezt ismételjük, amíg lehet a tésztát félbe hajtani. Letakarva ismét duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A megkelt tésztát a lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a sodrófa segítségével beletesszük. A tetejét úgy kockázzuk, hogy majd, ha kihűlt, legalább 10-szer 10-es kockákra lehessen tépni.
A sütőben szép pirosra sütjük. Nem kell, sőt a család miatt nem is lehet megvárni, hogy kihűljön, már lehet tépni.
Jó tanács: ha szeretjük a sült kelt tésztákat, senki nem fogyókúrázik, s legalább négyen vagyunk, érdemes dupla adagot készíteni, mert reggelihez, vacsorához is pompás.
Megosztás a facebookon