Százrétű avagy paprikás lepény

Hozzávalók:

10 dkg zsír, 2 dl tej + 3 dl víz, 1 csomag élesztő, liszt, törött paprika, só, ecet, 2 csipet cukor

A zsírra ráöntünk 1 kanál ecetet, fakanállal szép fehérre, habosra keverjük.

A 2dl tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg a tetejére feljön. Hozzáöntjük a 3 dl langyos vizet, dobunk bele sót, hogy majd a tészta elég sós legyen. Apródonként annyi lisztet teszünk hozzá, hogy ne lágy, de könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk kézzel, míg a tészta leválik kezünkről. Duplájára kelesztjük letakarva.

Nagy méretű tepsit kizsírozunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk sodrófával.

A habosra kevert zsírból a felét megkenjük,zzuk, paprikázzuk, ráhajtjuk a másik felét, annak a felét ismét megkenjük, sózzuk, paprikázzuk, hajtjuk, ezt ismételjük, amíg lehet a tésztát félbe hajtani. Letakarva ismét duplájára kelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztát a lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a sodrófa segítségével beletesszük. A tetejét úgy kockázzuk, hogy majd, ha kihűlt, legalább 10-szer 10-es kockákra lehessen tépni.

A sütőben szép pirosra sütjük. Nem kell, sőt a család miatt nem is lehet megvárni, hogy kihűljön, már lehet tépni.

Jó tanács: ha szeretjük a sült kelt tésztákat, senki nem fogyókúrázik, s legalább négyen vagyunk, érdemes dupla adagot készíteni, mert reggelihez, vacsorához is pompás.

Kommentek
  1. Én