1956. telén történt

 

1956. január végén földrengést  észleltek környékünkön. Kalocsán a kórház épületéből kiszaladtak a járni tudó betegek, mert mozogni érezték az épületet. A falusi házakban ezt kevésbé vették észre.

 

 

Ezen a télen akkora hó esett, hogy például velem pici koromban arra kérdésre, hogy "Mikor születtél?" azt tanította meg nagyapám:"Akkor, mikor nagy tél volt."

Az udvarokban összelapátolt havat szánkókon kihordták a határba. Ezt kénytelenek voltak megtenni, mert a tehenek, lovak csirkék, disznók ellátását akadályozta, valamint olvadáskor így kevésbé lett sáros az udvar, hamarabb felszáradt.

A trágyát is szánkóval vitték ki a termőföldre.

 

 

 A Duna "beállt" azaz teljesen befagyott. Akkor még nem jártak a jégtörő hajók. A paksi piacra a jégen keltek át az emberek szánkókkal, lovaskocsikkal. Ez még később is megesett, én is emlékszem kisgyermekkoromból arra, hogy gyalogosan mentek az emberek át a Szigetbe.

 

 

Ez év márciusában ezt írta a Bácskiskunmegyei Népújság:

"Dunaföldvárnál még folyik a küzdelem. A jeges ár elleni harc a Duna déli szakasza felé húzódik. Ordas alatt, Úszódnál, Foktőn megmozdult a jég. Dunavecsénél bombázzák a jeget. A víz utat vágott magának a gáton keresztül, így a Duna árja tovább húzódott Hajós, Miske, Fajsz vonalában rohamosan épülő harmadik védekezési vonal irányába.

 

 Tehergépkocsik százai hordták a gátakra a homokzsákokat, a földet, s a nagy veszély hallatára Dunaszentbenedek, Úszód is elküldték lakóikat a veszélyeztetett védővonal erősítésére.

 A 75 főből álló úszódi csapatot maga Ruman Vince elvtárs, a község tanácselnöke vezette.

 Nemes Lídiától való képen a szánkózó fiúk bunda sapkában láthatók.

Dolgoztak reggeltől napestig, mintha nem is egy más, hanem a saját községük határát védték volna. Pedig erős karjaik már napok óta nem pihentek, hisz néhány nappal ezelőtt még az ő falujuk volt veszélyben."

Nemes Lídiától kapott keresztelői fotó

Március végén a földes utcákon akkora sár volt, hogy kukoricaszárat raktak a járdás oldaltól túlra, arra szalmát, hogy át tudjanak menni.

A földeken a tavaszi munkák is késtek a sár miatt.

Kommentek
  1. Én