Foktőről is essék szó, nem is akárhogyan!

A 60 éve Uszódon konfirmáltak a tiszteletessel és a kurátorral. Mögöttük a parókia nyitott folyosóján a presbiterek a Tanácsterem előtt. 

 

 

1769-ben Mária Terézia országos összeírást rendelt el. Ezt falutörténeti bejegyzéseimben már említettem, sőt ott leírtam azt is, amit falunk vonatkozásában tudhatunk ebből az összeírásból.

Ám az utóbbi néhány írásomban kicsit ki is tekintettünk a szomszédos településekre, amikor a Biskói, Zádori révről tettem említést. 

Foktő, Uszód, Szentbenedek a néprajzkutatók szerint tőzsgyökös település, ami valami olyat jelent, hogy szinte állandóan lakott, sőt a népesség összetétele/reformátusság/ sem sokat változott.

Ezekre a helyekre kényszerből nem telepítettek be s ki embereket a feljegyzések szerint, csupán az elpusztult Kara lakosai oszlottak el közöttük. Mivel azok is reformátusok voltak, így az sem számít betelepítésnek.

S miért is említettem az első mondatban azt a bizonyos összeírást?

Bizony azért, mert eddig Foktőről nem sok szó esett, pedig rokoni kötelékek a mai napig léteznek a két falu között.

Tehát 1769-ben összeírók járták a falvakat. Volt köztük 1-1 osztrák közszolga is, aki az egészet "felügyelte". 

Őket a faluban finom étellel, itallal fogadták, minél jobb képet akartak a falvak magukról kiállítani. Meg aztán azt is remélték, nem származik valami káruk az összeírásból.

Az evés-ivás alkalmából Foktőn az összeírók egyike az ív hátoldalára, mintegy firkálgatva, lerajzolta a szoba sarkában álló jobbágyot. Meg is jegyezték, hogy ő a "tátott szájú Kozma János jobbágy."

No, ez a lap is túlélte az idő múlását, Bárth János munkájában közreadta, s mint érdekességet most én is közzéteszem.

Miért?

Mert hitelesen látjuk ábrázolva a jobbágyok viseletét. Ha így nézett ki egy jobbágy férfi Foktőn 1769-ben, ilyen lehetett Uszódon, de Szentbenedeken is.

A haja hosszú, valószínűleg varkocsba van kötve, bajusza kackiás, /valóban tátott szájjal rajzolta meg a "mester"/ nyakánál megkötött rövid szőrme köpenykét visel, az alatt még egy réteg hosszabb melegnek tűnő kabátkát. Nadrágja valószínűleg posztóból szabott. Lábán nem csizma, hanem bocskor látható.

Kezét mellén összefogja, magához szorítva báránybőr süvegét, kezében tartva pipáját.

Ugye érdemes volt ezt a képet, leírást ide lejegyeznem, közreadnom? Igazi kuriózum! Köszönet a 248 évvel ezelőtti firkálgatónak!

 

Kommentek
  1. Én