Hozzávalók:
1 db 3 dl-es bögre
2 bögre cukor, 1 bögre víz, 1 bögre tej, 2 rúd fahéj, 1 dkg sütőpor, 1 dkg szalagáré, liszt, amennyit majd felvesz
Elkészítése:
Az egyik bögre cukrot kis lábosban barnára pörköljük, ráöntjök az 1 bögre vizet, amivel addig főzzük kevergetve, míg a cukor fel nem olvad. Ekkor félretesszük.
Az 1 bögre tejet a másik bögre cukorral, fahéjjal felforraljuk. Ezt is félretesszük, míg kéz melegre hűl.
A sütőt 120 - 150 fokra kapcsoljuk.
Nagyobb tepsit kizsírozunk, lisztezünk. Ma sütőpapírt is használhatunk e helyett.
Összeöntjük egy tálba a két folyékony összetevőt. Beleszórjuk a szalagárét, sütőport, s annyi liszttel gyúrunk tésztát, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz.
Kezünkkel kis golyócskákat formálunk, amit amikor a tepsibe rakunk, kissé csúcsosítunk középen. Tetejükre nyomhatunk fél diót is.
A sütőben kellemes barnára sütjük.
Langyosan szedjük ki a tepsiből.
Volt, amikor hozzájutottak a bokron termő mogyoróhoz is. Ilyenkor a tésztába kevertek mozsárban összetörtet.
Így is, úgy is finom volt, elállt száraz helyen.
Érdemes ma is elkészíteni, főleg ünnepek előtt.
Megosztás a facebookon