Hozzávalók:
Tésztája:6 tojás, 14 dkg cukor, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor, barack lekvár a kenéshez
Habja: 6 tojás fehérje, 20 dkg cukor
Máz: 2 kanál kakaó, 12 dkg cukor, 5 kanál víz, 1 dkg vaj
Egy közepes tepsit kizsírozunk, lisztezünk.
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.
A liszttel elkeverjük a sütőport.
Elkészítése:
A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk. A 6 tojás sárgájában elkeverjük a 14 dkg cukrot, hozzákeverjük a habhoz. A lisztet a tésztához keverjük, s öntjük a tepsibe, ahol elegyengetjük. Úgy sütjük, mint a piskótát.
Egy fazékban vizet teszünk a tűzre forrni. Nem kell sok! Figyeljünk, hogy majd a tálunk, amiben a habot verjük, passzoljon rá!
A tálba a 6 tojásnak csak a fehérjét tesszük. Habbá kezdjük verni, miközben lassan hozzáadagoljuk a 20 dkg cukrot. Amikor már majdnem kemény a habunk, a fazékra tesszük, s tovább verjük rajta kb. 6-8 percig, míg a hab megfő. Akkor jó, ha már a habverőre sem ragad.
A kisült, kihűlt piskótát megkenhetjük lekvárral, majd erre simítjuk a főtt tojáshabot.
A kakaót összekeverjük a cukorral, vízzel, s állandó keverés közben sűrűre főzzük. Ekkor belekeverjük a vajat, majd a hab tetején szépen elsímítjuk.
Ha a máz meszilárdult, forró vízbe mártott nagy késsel szeleteljük, de minden vágás után húzzuk le a késről a ráragadt kakaót, ne kenje össze a fehér tojáshabot!
Megosztás a facebookon