Gulyás leves

 

A mi falunkban mindenféle húsból főztek, főzünk gulyás levest.

Lehet az baromfi, disznó, marha, birka, de akár vad hús is, ha hozzájutunk, de még házi nyúl is. 

Az elkészítésük bármelyik szakácskönyvben megtalálható, szerintem kisebb, nagyobb eltérésekkel országosan ugyanúgy készítjük.

Kivétel nálunk a birka gulyás. 

Ebbe nem kerül petrezselyem, sárgarépa.

Hozzávalók:

Jó sok hús, vöröshagyma, 1 fej fokhagyma egészben, 3-4 szem burgonya apró kockákra vágva,/ ha van otthon, csípős zöldpaprika, paradicsom/ petrezselyem, zeller zöld, só, őrölt bors, köménymag, törött paprika.

Ha elég faggyús a hús, rádaraboljuk a vöröshagymát, kisit a lábosban fedő alatt átforrósítjuk, megszórjuk a törött paprikával, feleresztjük vízzel, beleteszünk minden hozzávalót, fűszert. A krumplit majd csak a hús fél főtt állapotában tesszük hozzá. Hagyjuk főni.

Ha a hús sovány, akkor kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, szórunk rá törött paprikát, feleresztjük vízzel, s mindent beleteszünk, mint az előző módnál.

Ha igazit szeretnénk készíteni, feltétlenül gyúrjunk 1 tojással csipetkét és főzzük az elkészült levesbe.

Kommentek
  1. Én