A harangozás és felravatalozás

 

 

A  környék legnagyobb, legszebb református temploma, melyben impozáns méretű, gyönyörű hangú orgona is található. Most javításra szorul.

 

                A falu katolikus temploma

A falu lakói a két vallás valamelyikéhez tartoztak. Kezdetekben főleg református közösség volt. Később laktak itt zsidó és egyéb vallásúak is. Én elsősorban a református temetkezési szokásokról írok, mivel magam is közéjük tartozónak vallom.

A harangozás rendje azonban nem tért el egyik templomban sem haláleset idején.

A halottat először egy haranggal "kicsöndítötték", majd "verseltek" rá, azaz, megszólalt az összes harang. halott esetén kettőt "csöndítöttek", férfiakra hármat húztak. Ebből lehetett tudni a halott nemét. Ez a mai napig így szokás.

Ha gyermek volt az elhunyt, a "csöndítést" a kis haranggal kongatták.

Ez az első hírharang minden egyházi tagnak ingyen járt és jár.  

Ezután már csak verseltek. Egészen a temetésig. Olyan időközönként, ahogy az elhunyt családja kívánta. Ez elsősorban pénzfüggő volt. Ha esetleg valami miatt elhúzódott a temetés, ritkították a harangozást.

Ezután mentek Uszódon a bognárhoz megvenni, korábbi korokban elkészíttetni a koporsót. Mint már említettem, a koporsóba való lepedőt otthon mindenkinek elkészítették, ám hirtelen halál esetén azt is itt vették meg, csak úgy mint általában a szemfödelet, amivel majd az elhunytat letakarják. A koporsók egyszerűek voltak.

Ezt a család lovas kocsijával vitték haza.

A házban, amikor meghalt valaki, azonnal fekete selyemkendővel letakartak minden tükröt.

A tiszta szoba közepére bevittek egy mosószéket.

A koporsóba terítették a csipkés lepedőt, fejhez egy szép hófehér huzatú párnát helyeztek, majd beleemelték a halottat.

Kezeit vagy imára kulcsolták, vagy a test mellé nyújtották. Ekkor koporsóstól felemelték, s a mosószékre tették. Őt a szemfödéllel, vagy mint korábban említettem, asszonyok, lányok esetében, az általa meghagyott kendőjével mellkasig letakarták.

Ez volt a felravatalozás.

Később, mikor megépült a mai temető területén a halottas ház, ott történt a ravatalozás.

Kommentek
  1. Én