Kelt rétes

Az adagok a régi konyhaasztalhoz vannak méretezve, ami kb. 1 méterszer 1,2 méteres lehetett. 

A tepsiben 4 rúd lesz belőle, plussz a széléből még kettő, erre gondoljunk, amikor hozzáfognánk.

Hozzávalók: 

1 liter liszt, csipet só, fél marék cukor, 1 csomag élesztő, langyos tej, majd amennyire szükségünk lesz, hogy kézzel nyújtható tésztát kapjunk, diónyi zsír,  kis lábosban olvasztott zsír, amibe beleforralunk 2 dl tejfölt

Töltelékhez: használhatunk sóval, egész tojással kevert túrót, magozott, cukrozott friss meggyet, reszelt almát, aminek a levét kinyomkodjuk, de ezekhez grízt szórunk majd alájuk, mákot, amire szilva lekvárt pötyögtetünk, diót, de üres sós is készülhet, esetleg a végén a maradék tejfölös zsírba ütünk 1 tojást, amit elkeverünk, s majd ezzel locsoljuk meg a lapot.

Kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a többi langyos tejjel összekeverjük, vigyázva, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. A diónyi zsírral átdagasztjuk, ketté vágjuk, gombócozzuk, letakarva pihentetjük, nem kelesztjük.

Az asztalt letakarjuk nagyobb vászon abrosszal, amit nem sajnálunk, hogy zsíros lesz. A kis lábosban elkészítjük a tejfölös zsírt, teszünk bele egy evőkanalat.

Ha már nyújtható a tészta, az asztal közepére helyezzük az egyik gombócot, s mint a rétest kézzel elnyújtjuk úgí, hogy a széle leérjen róla. Ezt szépen leválasztjuk, összegyúrjuk, pihenni tesszük. A rétest meglocsoljuk a tejfölös zsírral, majd töltjük. Régen úgy csinálták, hogy az egész asztalon bepöttyözték a tésztát a töltelékkel. Ezután az abrosz szélével laposra összehajtjuk. Középen egy fedő élével ketté vágjuk, a zsírozott tepsibe rakjuk. Így teszünk a második gombóccal is. A réteseket tojással, de lehet tejfölös zsírral is, megkenjük, forró sütőben aranybarnára sütjük.

Ott pihennek a széléről letekert gombócok. Ha nyújtható, ugyanazt tesszük, mint az előbb, ha nem, akkor mindegyiket ketté vágjuk, megsodorjuk, összefonjuk, tepsibe rakjuk, kenjük, majd sütjük.

Ne keseredjen el az sem, aki nem tud rétest nyújtani, akkor sodrófával a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, ekkor nem vesszük le a szélét, s így készítjük el ezt a finomságot, de laposra hajtsuk!

 

Kommentek
  1. Én