Csöröge fánk kétféle módon

Az egyszerű csöröge fánk

Hozzávalók:

35 dkg liszt, 5 tojás sárgája, 1 kiskanál cukor, kevés tejföl, csipet só

A hozzávalókból levestészta keménységű tésztát gyúrunk. 20 db-ba vágjuk, pici gombócokat készítünk belőlük.

A sodrófával minden gombócot lehetőleg négyzet alakúra nyújtunk. A lapok közepét derelyevágóval felhasítjuk. Ezen az egyik szemben levő sarkot áthúzzuk, majd bő forró zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Vaníliás porcukorral, lekvárral tálaljuk.

 

Kelt csöröge fánk

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rum, 1 kanál tej az élesztőnek, csipet só

Az 1 kanál tejben elkeverjük az élesztőt. Minden alkotó elemet összedagasztunk.

Fél órát pihentetjük, majd 3 mm vékonyra nyújtjuk. Négyzetekre daraboljuk, felhasítjuk a közepét, áthúzzuk a szemben lévő sarkát. Bő zsiradékban kisütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral. 

Kínálhatjuk lekvárral ezt is, de most készíthetünk friss gyümölcsökből öntetet.

Mindkét sütit akkor készítették, ha előtte gulyás leves vagy babos hús volt az ebéd, vacsora.

Főleg frissen finom!

 

Kommentek
  1. Én