Tökfőzelék

Régen ezt a főzeléket ették hús nélkül is pl bab leves után. Mi már persze csak köretként ismerjük. Elsősorban csirke pörkölttel, vagy egyéb szaftos hússal fogyasztjuk.

Elkészítése:

Vegyük le a kertben az indáról a zsenge főzni való tököt. Vágjuk le a két végét, állítsuk fel a szélesebbre. Most nagy késsel föntről lefelé vágjuk ketté. Egy kanállal vájjuk ki a magrészt, hámozzuk meg. Szeljük kisebb darabokra. Reszeljük le a nagylyukú reszelőn, vagy gyaluljuk. A tálban levő reszelt tökre szórjunk sót, keverjük össze, s hagyjuk állni legalább fél órát.

Addig szedjünk egy csokor kapor levelet, mossuk meg, kössük össze fehér cérnával.

Tisztítsunk meg egy közepes fej vöröshagymát, metéljük kockára. Abba a lábosba, amelyben készíteni szándékozunk a főzeléket, tegyünk egy kanál zsírt. Tegyük tűzre, rakjuk bele a vörös hagymát, s lassan dinszteljük üvegesre.

Ekkor nyomkodjuk ki a tök levét a markunkkal, tegyük rá a hagymára, dobjuk rá a csokor kaprot, keverjük össze. Fedő alatt lassan pároljuk, sokszor keverjük.

Habarás:

 

Kisebb tálba tegyünk 2 evőkanál lisztet, fél kanál törött paprikát. Keverjük össze. Fogjunk 2-3 dl aludt tejet, egy habverőt, keverjük csomómentesre a liszttel. Ha már puha a tök, öntsük rá a habarást, forraljuk össze, ha kell, még önthetünk hozzá vagy vizet, vagy aludt tejet.

Uszódon minden főzelék törött paprikával készült. Fehéren senki nem fogyasztotta. A kaprot volt aki kihagyta belőle, volt olyan is, ahol nem szerették savanykásan ezt az ételt, ott tejjel hígították. Volt, aki rántást készített, s abba tette bele főni a tököt. 

Ebben a melegben az aludttejesre esküszöm, kakaspörkölttel.

Erre mondják, "ahány ház, annyi szokás".

 

Kommentek
  1. Én