Átkerülünk Uszódra

Egy kis kacskaringó, mint amilyen az élet.

Sánta Mari néném feleségül jött Uszódra Fekete Ignáchoz, akinek az édesapja Homokmégyi volt. / No az is érdekes, nem mindennapi eset volt, hogy egy mégyi katolikus legény elvett egy uszódi református leányt Bazsó Zsófiát/. Nagynéném anyai jussát kiadta Kopasz dédapám. Persze! "Főd, főd!" Ki is stafírungozták. Menyecskének jött, de mint a lányukkal, úgy bántak vele az ipa, napa. Hamarosan megszületett első lányuk, Fekete Mariska néném. Majd jött a második világháború, ahonnét Fekete sógor már betegen tért haza. Vidám, mulatós ember volt. Kovács nagyapámat is nagyon szerette. Megszületett második lányuk 1950-ben, Fekete Juliska. Már Pestre hordták kórházba. A családot kilakoltatták Poroczka Lidi nénémékhez. Aki ismerős Uszódon, annak elég, ha csak azt mondom, a dombi Nemesékhez.

Fekete szülét/Bazsó Zsófiát/ pár hónapra börtönbe is zárták. Sajnos a fiatal, két gyermekes apa 1951-ben elhunyt. A két fiatal boldogsága nem tartott sokáig. Mari néném a két lánnyal itt maradt az apósával, anyósával. Azok segítettek felnevelni őket. Itt volt neki még édesanyám, Kovács nagyapámék, akik nagyon szerették. De soha nem ment férjhez.

Így kerültünk el a történetben Uszódra, a család uszódi ágára. Bár mikor még Berán tiszteletes úr még élt, egyszer módomban állt betekinteni a református egyház régi anyakönyveibe. Gyönyörű, ám nagyon nehezen olvasható írásokat böngésztem. 1823-as bejegyzésben találtam először Poroczka József nevet, aki házasságot kötött valakivel, akinek a neve sajnos nem volt olvasható, vagy több idő kellett volna a tanulmányozásra. Azt pedig tudjuk, hogy régen Foktőn sok Poroczka élt. 

Nézzük édesapám, Poroczka János ágát!

Nagyanyám K. Nagy Julianna lánykori képe. Jól látszik a népviseleti öltözetben, hogy jóval hosszabb a szoknya, mint később, hogy lakk derékövet visel. Ez csak akkor maradt el a viseletből, amikor bejött az angora nyúl, aminek a szőréből hófehér vagy szürke pruszlikot kötöttek.

Apja K.Nagy Lajos az első világháborúban elesett. A Hősök terén levő emlékművön megtalálható a neve. Nagyanyám mindig vitt oda virágot halottak napján. 

 

Kommentek
  1. Én