Poroczkák és Kopaszok

Mennyi második házasság, mennyi féltestvér! S mind a háború miatt.

Nagyapám Poroczka János 

Apja Poroczka János, anyja Kardos Erzsébet Foktőről. Nagyapám szintén elvesztette az apját az I. világháborúban. Anyja ismét férjhez ment. Második férje Kopasz Ignác volt, akitől egy lánya, Kopasz Erzsébet/Bözske néném/ született. Ez a Kopasz tyatya az 1930-as évek elején kiment Amerikába, hogy segítse családját. Onnan írt egy levelet a lánya névnapjára. Ez a kézzel írt levél a Vén cigány című műdal minden versszakát tartalmazza. Én őrzöm. Aztán szegényen hazajött.

Nagyapámat nagyszülei, Poroczka János és Benedek Lídia nevelték. Az iskolában jó eszű gyerek volt. Az akkori tiszteletes úr minden áron taníttatni szerette volna, ám a nagyszülők ezt nem engedhették. Ki dolgozott volna akkor a gazdaságban?

Szép legénynek számított, földjük is volt, így kapós volt a lányok között. Neki nagyanyámon, K.Nagy Juliannán akadt meg a szeme. Az még 16 éves volt, ám teherbe esett tőle. Így a lakodalmat nyáron meg kellett tartani. Édesapám tehát "koraszülött" lett. 3 hónapra született! 

Nagyanyám, K.Nagy Julianna, nagyapám, Poroczka János, apám az obonyos kisgyermek, Poroczka János, dédanyám Kardos Erzsébet, nagynéném Kopasz Erzsébet/Bözske néném/.

Rengeteget dolgoztak a földeken, lovas kocsival Kiskőrösre is jártak piacokra. Még nem hordtak pénztárcát. Az árult pénzt nagyapám csak a zsebébe tette. Mire hazaért a pénz sehol, valamikor kirázódott a zsebéből.

Ment ő vissza lóhalálában az úton, de bizony már nem találta! Mindig emlegették, talán az volt a legjövedelmezőbb piac!

Kommentek
  1. Én