Orja leves sózott húsból

Kimaradt étel az uszódi paraszti konyha receptjei közül

Disznótorkor a csigolyát 2-4 ízre darabolták. Mindet a sózóra tették.

Igen ám, de 1 hét után lehetett már belőle finom orja levest készíteni. De a 2. héten is jó volt, ám akkor kissé sósabb, "állottabb" volt már a hús íze, zavarosabb a leves leve.

Egészen más ízvilágát kapjuk a húslevesnek, ha sózóról kikerülő húsból főzzük.

Kevesen ismerik a fiatalabbak közül. Pedig ezt akkor is elkészíthetjük, ha disznóvágás közelében sem járunk! 

Vegyünk a hentesnél kevésbé lehúsozott orja csontot, egy tálban minden oldalukat sózzuk bátran le, majd fóliával letakarva tegyük pár napra a hűtőbe.

A kívánt mennyiséget előző este hideg vízben áztassuk le!

A hozzávalók megegyeznek a húslevesével. 2 szál zöldség, 1 nagyobb sárgarépa, zellergumó, 1 fej egész vörös hagyma, 1 fej egész fokhagyma. Ha van, tehetünk bele 1 db kimagozott fehér paprikát, egy db karalábét, zeller és zöldség zöldet fehér cérnával csokorba kötve.

Fűszerként 5-6 db egész fekete borsot, 2-3 szem szegfű borsot, 1 kávéskanál  őrölt szerecsendiót tegyünk a zöldségekkel egyszerre a levesbe.

Csak akkor sózzuk, mikor már fő egy ideje!

Amikor a leves elkészült, szűrjük le, kevés lében cifra tésztát főzzünk le. 

A főtt húshoz készítsünk paradicsom szószt.

Kevés zsíron vagy olajon 2 evőkanál lisztet megpirítunk, rádobunk fél evőkanál törött paprikát.

Lehúzzuk a tűzről és ráöntünk állandó keverés közben 4-5 dl paradicsomlevet.

Visszatesszük a tűzre, sózzuk, édesítjük, s ha kell még, vízzel hígítjuk, miközben állandóan kevergetjük. Összefőzzük, tálaljuk. A legjobb, ha általunk befőzött paradicsomlét használunk, ám az üzletekben is kapunk megfelelőt, vagy a sűrítettet hígítjuk.

Főzhetünk mellé, annak aki szereti, sós vízben néhány szem feldarabolt krumplit is.

A levesből kiszedett csontról lefejthetjük a húst.

Mindenki a tányérjába kedve szerint szedhet krumplit, szószt és hozzá húst.

Kétfogásos, ízletes, ünnepi ebédet készítettünk kis anyagi befektetéssel, kevés munkával.

Megtapasztalhatjuk, mennyivel ízesebb ez a főtt hús, mint a friss.

 

Kommentek
  1. Én