Halpaprikás Uszódon

Ez az étel a mai halászlé elődje volt Uszódon. Úgy is fogyasztották.

Hozzávalók:

A Dunából fogott halak közül legalább 2kg. Lehetett ez kecsege, ponty, harcsa. Nem ragaszkodtak ennél az ételnél a több féle halhoz. 2 nagy fej vöröshagyma, annyi zsír, amin ezt meg lehetett dinsztelni, 2-3 kanál törött paprika, lehetett csípős is, , egy kis törött bors, de csak annyi, hogy ne érezzen ki az íze, víz.

Elkészítése:

A frissen fogott, még élő halakat megtisztították, feldarabolták fejétől a farkáig mindent. Egyenként besózták, s legalább egy órát hagyták a sóban állni.

Addig megtisztították a hagymát, apróra vágták, s a zsíron megdinsztelték. Rászórták a törött paprikát, s egy kicsivel több vízzel, mint a pörköltet, felöntötték. Beletették a borsot, összeforralták. Ebbe a bő lére eresztett pörkölt szaftba rakták a halszeleteket. Fél, háromnegyed órát főzték keverés nélkül.

Közben 1 liter lisztből, 2-3 tojással tésztát gyúrtak, nyújtottak, majd gyufaszál vastagságúra metéltek. Ezt bő sós vízben kifőzték, leszűrték, lemosták hideg vízzel. 1 kanál zsírt kevertek el benne, hogy ne álljon össze.

Az elkészült paprikást a tésztára merve fogyasztották.

Télen, főleg Karácsony táján, főztek halkocsonyát is. Ott többféle halat főztek egybe, s természetesen elhagyták a tésztát.

A halak húsát mély tányérokban szétosztották, a levét rámerték,/ami nem volt sok/, kitették a kamrába, ahol megaludt.

Karácsony másnapján a köszöntőbe érkezetteket ezzel is kínálták a sütemények, bor mellett.

 

Kommentek
  1. Én