Szépen fejesednek a karalábék a kertben. A sok esőtől zsengék, nem fásak. Most érdemes levest főzni belőlük. Tudom, ma már egyéb módon is felhasználjuk, de a régi paraszti konyhában csak leves zöldségként szolgált.
Hozzávalók:
2 db nagyobb karalábé, 2 szál zöldség, 1 szál répa, zöldség zöld, 2 gerezd fokhagyma, fél liter tej, kevés zsiradék, fél kanál törött paprika, só, víz, kis kocka tészta
A megtisztított zöldségeket vágjuk kockákra. Tegyük a lábosba a zsiradékot, rakjuk rá a zöldségeket, metéljük bele a zöldség zöldet. Borítsuk le s gyakori keverés közben pároljuk.
Közben tisztítsuk meg a fokhagymát, daraboljuk minél apróbbra.
Tegyük a párolt zöldségekre, még egy kicsit pároljuk együtt a fedő alatt, majd szórjuk rá a törött paprikát, engedjük fel vízzel, sózzuk.
Már nem sok idő kell a forrástól számítva, hogy megfőjenek a zöldségek. Ekkor tegyünk bele tésztát. Általában kis kockát használtak.
Ha megfőtt a tészta, öntsük hozzá a tejet, forraljuk fel, kóstoljuk meg, esetleg még sózzuk. Tálalhatjuk.
Ez a leves ismét finom hidegen is, ha annyit készítünk, hogy délután, vagy vacsorára is maradjon.
A nyári kánikulában igazán jól esik!
Megosztás a facebookon