A poszéta

Rólunk, amikor hazaérkeztünk a keresztelőről nem készült sajnos még fénykép. Így Az Uszód honlapon talált képet adom közre, amin Samu Illés, Boldizsár Mariska és fiuk Samu László látható. A bepólyált újszülött és az ünneplőbe öltözött szülők viselete is fontos!

Az egyetlen szobát erre az alkalomra kirámolták, csak a spórhelt maradt benn, amin főztek. Asztalokkal, összeütött padokkal rendezték be, hogy a vendégek le tudjanak ülni. Főtt az étel a tűzhelyen, de a nyitott konyha katlanján is az odavaló edényekben.

 

 

Három lábú edények, serpenyő a kemence szája előtt, ahol tüzet raktak, s főztek. Az edényeknek volt fedőjük is, s persze akkor kormosak voltak. Hétköznap a befűtött kemencében cserépfazékban gyönyörűen megfőtt a bableves, de akár a töltött káposzta is. Ez ma különlegesség, ha valakinek kemencéje van, s vendégeket hív.

 

 

 

A spórhelton főzték a többi ételt. A sütőjében húst, de süteményt is lehetett sütni, csak figyelni kellett a tüzelésre. Szépen főtt a húsleves, ha a platni végére húzták. Ott lassan gyöngyözve fődögélt. Ma nehezen tudnánk sokan ezt megtanulni, bár tudom, vannak, akik esküsznek a rajta való főzésre.

 

 

 

 

 

 

Amikor a vendégsereg hazaért, a kisbabával /velem/ körbeforogtak a falra akasztott tükör előtt. Ma már nem lehet pontosan tudni, hogy mi volt ennek a szokásnak az eredete. Talán átokűzés, vagy épp egészség, szépség, szerencse varázslat céljából. Az asszonyok kézről-kézre adtak, gügyögtek hozzám. Ismét szóba került, "kié a szám, szemem, pont úgy szorítom ökölbe a kezem, mint valamelyik ősöm, ezért biztosan spórolós leszek". Valószínűleg ez engem cseppet sem érdekelt. Elfáradtam.

 

 

Betettek a sarokban álló Ikarus gyárban készült babakocsimba. Itt töltöttem a délután további részét. A kocsimat aztán tovább adták, s benne nőtt fel Nemes Sanyi is, akivel most szomszédok vagyunk. Ez egy szuper kocsi volt! A következő képen egy 100 éves babakocsi látható. Nem paraszt gyerekeket tologattak benne!

Az ebédet a nagyanyáim segítségével Poroczka Bözsi néném benedeki anyósa főzte. Hogy mit s hogyan, azt a következő részben leírom.

 

 

 

Kommentek
  1. Én