Régi szüreti bál Uszódon II.

Lányok magyar ruhában

Fehér ruhában, piros gyöngyös pruszlikban táncolják végig az utcát

Nem is olyan régen, igaz nem Uszódon, hanem vendégségben

Fokalatt a menet  legutóbb

Késő délután lett, mire a vidám ment bejárta a falut, lement a Dunára is, majd visszatért a kiinduló pontra. Ekkor legények, leányok hazamentek átöltözni az esti bálra. Minden csőszleány anyja vacsorára várta leánya csőszlegényét. De csak ekkor, máskor az udvarlók nem ehettek a lányos háznál!

A bálba együtt mentek. Ott volt szinte az egész falu apraja, nagyja! No a gyerekek az öregekkel maradtak otthon. Elkezdődött a mulatság.

A kisbírónak fontos feladata volt ekkor is.

A szőlővel díszített terem mennyezetéről a legények a lányoknak szőlőt próbáltak lopni. Ám, ha a kisbíró észrevette, bírságot kellett fizetnie a lopónak!

A nagy mulatságban libbentek a keményített szoknyák, repültek a szalagok!

A mulatság tetőfokán előkerültek azok az uszódi táncok is, amelyek játékosságuk révén egy kicsit intimebb kapcsolatot engedtek meg a fiataloknak. Ilyen volt pl. a Kacsingatós,

Valamint a Párnatánc

Éjfél körül a bíró megvette a bírónénak a plafon közepére felfüggesztett szőlővel teli kosarat. Ennek az ára, valamint a szőlőlopásból származó pénz a kocsmárosé lett. Egyéb haszna az italfogyasztásból származott. A férfiak, legények bort ittak, az asszonyok, lányok szódát. Volt egy idő, mikor a legények "szalonfröccsöt" vettek a lányoknak, amit azok maguk között körbekínáltak. Hogy ez mi volt? Állítólag császárkörte likőr szódával. Nagy szó volt, ha egy leány ilyet kapott a legénytől, hát a kínálás egyúttal büszkélkedés is volt.

Jól kitáncolták magukat a fiatalok, jól kinézelődhették magukat az idősek, hát mindenki elégedetten feküdt le.

Kommentek
  1. Én