Első tál étel, borköszöntő, csirke paprikás
Simon István és Szabó Julianna
Nagyidai Sztojka Ferenc 1890-ben megjelent gyűjtésében találhatók a következő,abban az időben Uszódon használatos lakodalmi vőfély versek.
Első tál étel bevitelekor:
1.Érdemes uraim nem üresen jöttem,
Étkekkel terhelve nagyon mind két kezem,
De mielőtt hozzá nyúlnak a kanálnak,
Buzgó szívvel adjunk hálákat az úrnak.
2.Felséges Úristen! hallgasd szavaimat,
A te színed elé nyújtom háláimat,
Áldással nagy Isten! mert étket rendeltél,
Adjál mind azoknak kiket teremtettél.
3.De hogy én most itten sokat ne papoljak,
És a forró táltól sebeket ne kapjak,
Itt tehát a leves melyet adott a jó hús,
Különbre vágyásért senki ne legyen bús.
4.Tessék kóstolják meg szóltam-e igazat,
És szívből kívánok hozzá jó étvágyat.
Régen, szélben Uszódnál a Dunán
Bor felköszöntő
1.Szívet vidámító bor van a kezemben,
Melyről írt szent Dávid Zsoltáros könyvében,
Ember táplálásra Isten teremtette,
De az öreg Noé is nagyon szerette.
2.Mert ennek tőkéjét gyakran öntözgette,
De a jó bor őtet is a földhöz verte,
Ezzel tett az Isten egyszer egy nagy csudát,
Kána mennyegzőben vízből alkottát.
3.Képesint jó ebből mindenkinek inni,
De néha nekünk is megszokott ártani,
Mi is lenne néha a szegény emberből?
A bú feledésre, ha nem inna ebből.
4.De amikor ötöt avagy hatot iszik,
A bút és bánatot a patvarok viszik,
Azért jó uraim e borból igyanak,
És annak utána vígan mulassanak.
5.Mit papoljak tovább, itt a jó bor, tessék,
Vidám szívvel mondjuk: Jézus, dicsértessék.
Vesszőből font csőszkunyhó előtt az uszódi határban.
Csirke paprikáshoz
1.Elhoztam a kakast egész tarajával,
Éppen most főzettem szerbia hagymával,
Van benne paprika bőségesen elég,
Amelyre majd a bort ihatja a nép.
2.Akinek erős lesz, öntözgesse borral,
Mert még az is vagyon három nagy hordóval,
Nem gondolt jó gazdánk a saját tyúkjával,
Költsék jó ízűen Isten áldásával.
3.A szakács asszonyunk erősen esküszik,
Hogy mióta a szép nap alatt sütközik,
Jobb ízű eledelt ennél nem kóstolt,
Pedig hetven éven már keresztül gázolt.
Megosztás a facebookon