Beszégessünk mint régön

Léánykéréstű széthúrcokodásig

A kezdetekben szerveződött első Gyöngyös Bokrétás tánccsoport, középen Benedek Sándorral, akinek                                                             verseit ma is becsben tartjuk.

Eddigi bejegyzéseimben végig vettem a régi uszódi parasztemberek életének főbb eseményeit, s a hozzájuk kapcsolódó szokásokat: születés, lakodalom, halál. Leírtam, miket, hogyan, miket főztek a parasztasszonyok azokban az időkben.

Azonban szerintem nem csak ez, hanem a már alig beszélt ő-ző nyelvjárásunk is kincs, amit, ha már nem is beszélünk a mindennapokban, de legalább most felelevenítem. Tapasztalom, hogy a fiatalok, gyermekek szája akkor sem áll már rá, ha otthon a nagymamától, szomszéd nénitől hallják is. Az én korosztályom még szinte észrevétlenül vált át erre, ha idősebbel beszélgetünk a faluban.

A lakodalomról szóló visszaemlékezéseket, verseket így is leírtam. Többen, többször átolvastuk, javítottuk, gondolkodtunk, ízlelgettük a szavakat. Végül a majd leírtak alakultak ki. Köszönöm az ebben való segítséget édesanyámnak, Kóbor Maris néninek, Samuné Szabó Marinak, lányának Samu Ernának, Emmának.

Az illusztrációhoz használt képek megtalálhatók Uszód Község Honlapján

Ha valaki hibát vél felfedezni, ne habozzon, írjon nekem a következő címre:voros.zoltanna@freemail.hu   !

Ezök után ugyé má nem is ujan furcsa a kategórija címe?

Kommentek
  1. Én