Karán, Dunaszentbenedeken, Uszódon élők nevei a régmúltból

Dr. Nemes Imre kutatása, valamint saját eddigi kutatásom alapján

 

Dr. Nemes Imre családfája kutatása során szembesült azzal a ténnyel, hogy az 1700-as évek elejéig létezett egy Kara nevű falu Dunaszentbenedek és Uszód között. Megtudta, hogy apai ágról a rég elpusztult faluból származik. Ennek a kis településnek állított az ő segítségével emléket a két falu közös határuknál.

Miközben ősei után kutakodott, régmúlt idők adó összeírási íveit, anyakönyvek megsárgult lapjait böngészte. Lassan összeállt ezekből a három falura vonatkozó névhalmaz időrendi sorrendben.

A talált neveket, régi írások képeit elküldte nekem, azzal a kéréssel, hogy egészítsem ki ma élő névleszármazottak neveivel, ahol tudok ilyet.

Csak névazonosságról beszélek, hiszen családfa kutatást nem végeztem, ahhoz kevés a tudásom, az időm, abban nagyon el kellene mélyedni. A saját családfámat is csak az ük fokig sikerült összeállítani édesanyám tudására támaszkodva. Várat még magára, hogy megkeressem, mikor került a Poroczka név Uszódra, valószínűleg Foktőről. Esetleg a P. Tóthból (Poroczka Tóth) önállósult. Vagy nem.

Nagyon érdekesnek találtam, de aki látott már régi módi írást, az elképzelheti, hány nekirugaszkodásra sikerült egyet-egyet kibetűzni.

A másik gondom az volt, hogy Uszódról sokkal több név volt. Ezért sokat gondolkodtam, hogyan lehet azt a nagy névhalmazt összehasonlítani, nyomon követni a nevek falvak közti vándorlását, túlélését, az új nevek felmerülését. 

Végül az itt látható táblázatot tudtam összeállítani Kara, Dunaszentbenedek, Uszód családnevei alapján. 

 

 

A ma élő leszármazottnál azt vettem figyelembe, hogy a legfiatalabb legyen, aki még azt a nevet viseli. Itt elnézést kérek azoktól, akiknek van gyermekük, de nem annak a nevét írtam le. Egyszerű az oka: nem tudtam.

Amikor a táblázatot állítottam össze, kiderült, hogy nekünk Uszódról sokkal több név áll rendelkezésünkre annál, hogy az beleférjen ebbe a táblázatba. Így hát Uszódról  készült még két táblázat, amit most itt megmutatok. Erről azt azért tudni kell, hogy nem tartalmazza a falu teljes családneveit. Vagy nem adózók voltak, vagy nem szerepeltek az elöljárók között. 

 

Azt érdekes volt látni, hogy mikortól hívnak nagyon Uszódon sok embert Tóthnak (Tott), valamint, hogy már megjelennek a megkülönböztető jelzések a név előtt vagy után. Azt mondják, hogy a régi időkben akárhogy hívhatták az embert, de ha új helyre költözött, a származási helyről nevezték, írták le a nevét. 

 

Nagyon jó lett volna, ha ezekben a táblázatokban Foktőt is belevettem volna, hisz tudjuk, hogy ezek a falvak szinte összetartoznak. Régen nagy református vallású közösségekkel bírtak, eltér a beszélt nyelvünk a Kalocsa és a szállások nyelvétől, egészen más a viselete a nőknek is, de a férfiaknak is, mint az előbb említetteké.

Talán majd egyszer azt is feltérképezzük, hogyan vándoroltak a nevek házasságok, költözések révén Foktőre, majd vissza.

 

 

Horváth Margit  nagymamája a temetőbe indul, kezében virágcsokorral.

Kommentek
  1. Én