Majoránna termesztése Uszódon 1.

 

Szabó István, Kasi Eszter

 

A majoránnát mindannyian ismerjük, hisz konyhánk szinte elhagyhatatlan fűszernövénye már évezredek óta. Vadon termő fajtáját már őseink is használták, muroknak hívták. 

Ma bemegyünk az üzletbe, szárított formában megvásároljuk, esetleg virágcserépben,kis kertben termeljük meg magunknak. 

Uszódon nagy divatja volt termesztésének az 1940-es évektől az 1950-es évek közepéig.

Ezt a növényt nem a piacokra termelték árulni, hanem kereskedőknek, átvevőknek, akik továbbadták. Ám, ha mégis maradt belőle, akkor eljutott a  paksi, kalocsai, budafoki, pesti, kőrösi vevőkhöz is.

Sok munka volt vele, ám kifizetődött.

Ha úgy számoltak, hogy maguk végzik el a vele járó tevékenységeket, 1 litert vetettek. Akinek több földje volt, vetett úgy is, hogy felesben kiadta. Ilyenkor 2 litert is elvethettek. Ez kb. 200-400 kvadrátot jelentett.

Férfiak vetették a kötényükből, akár a gabonát. Kézzel szórták a földre a magot. Csak szélcsendes időben végezhették. Volt néhány idősebb ember, aki különösen szép, egyenletesen tudta elszórni. Ilyen volt az öreg Fekete Ignác is, akit a családban, szomszédságban többen is megkértek majoránna vetésre. Volt, hogy a magot homokkal keverték össze, hogy még egyenletesebben tudják elszórni.

Ezt a területet körbeültették dughagymával. Nagyon szép volt a különböző zöld színek látványa, el is választotta a többiekétől, sőt a piacra is lehetett húzgálni már az újhagymát!

 

Mezítlábas, vászonruhás parasztember

Gyorsan kikelt. Mivel semmi gyomirtó vegyszert nem használtak, az asszonyoknak, lányoknak azonnal gyomlálni kellett.

Amíg a növény kicsi volt, ráléphettek, ráülhettek, nem lett bajuk a kis szálaknak. Amikor nőtt, csúsztatni igyekeztek a lábukat a levelek alatt, ám már csak hajlongva tudták gyomlálni. Bizony az időjárástól függően többször is megtisztogatták.

Amikor elérte a 20-30 cm -s magasságot, lekaszálták. Előfordult, hogy az időjárás miatt nagyon megdőltek a szárak. Ekkor fel kellett nyűni. A gyökérzetről lerázták a földet, úgy tették rakásokba.

Onnét a házak padlására hordták, kiterítették, száradni hagyták.

A majoránna szaga lengte be egész Uszódot!

Kommentek
  1. Én