Egy feledésbe merült leves

Amikor még nincs karalábé, ám már terem a retek

Most, amikor a sok eső miatt gyönyörűen fejlődnek a kertekben a retkek, s nem győzzük megenni, jutott eszébe édesanyámnak, hogy valamikor régen főztek belőle levest is.

Hozzávalók:

1 szál sárgarépa, 2 szál gyökér, 2-3 fej karalábénak megfelelő mennyiségű bármilyen retek, petrezselyem zöldje, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fagyos zsír vagy olaj, fél kanál törött paprika, fél liter tej, só, kiskocka tészta

Elkészítése:

Tisztítsunk meg a répát, gyökeret. Mossuk meg, daraboljuk kis kockákra. Tegyük a lábosba a zsírt, olvasszuk fel. Rakjuk bele a kockákat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben kezdjük párolni. 

Közben hámozzuk meg a retkeket, mossuk meg, daraboljuk kockákra. A zöldség zöldjét is mossuk, apróra metéljük. Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket, apróra vágjuk egy kis tányérkára. Erre lesz legkésőbb szükségünk.

Eddigre már a zöldség valamennyire megpuhult, így hozzátehetjük a retket, zöldet. Együtt pároljuk tovább fedő alatt.

Amikor félig puha minden, rátesszük a fokhagymát. Kicsit pirítjuk. Rászórjuk a törött paprikát, megkeverjük, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy számolunk a tejjel is. Megsózzuk, megfőzzük. 

Belerakjuk a tésztát, s mikor az is puha, hozzáöntjük a tejet, s ismét felforraljuk. Vigyázat! Kifuthat, ha nem figyelünk! 

Akinek nem mondjuk, azt fogja hinni, nagyon finom karalábé levest eszik. Jó étvágyat!

 

Kommentek
  1. Én