Lencse leves

 

Új év van. Ma mindenütt az országban lencsét, babot főznek, hogy eleget tegyünk a babonának, mely szerint, ha ezt esszük, sok pénzünk lesz. A disznónak, ami a szerencsét túrja ki, szintén fontos szerep jut. Mostani levesünkben kolbászként. De, ha a hónap során nem használtuk el a szalonna, sonka füstölt bőrét, most azzal is gazdagíthatjuk levesünket.

Ezt azonban célszerű egy éjszakára hideg vízbe áztatni, tiszta vízben fél óráig kifőzni, majd így főzni tovább a levessel.

Nálunk ez a leves nagyon kedvelt. Ha hazajönnek gyerekeink, unokáink, gyakran kérik, hogy uszódi lencse levest főzzünk.

Hozzávalók:

25 dkg lencse, jó sok füstölt, vékony, házi kolbász, 2 fej vöröshagyma, 1 fej + 3-4 erezd fokhagyma, esetleg fehér, zöld paprika, paradicsom, törött paprika, zsiradék rántásnak, vastag metélt tészta vagy csipetke.

A lencsét előző este áztassuk be bő hideg vízbe. Ha elfelejtjük, főzés előtt forraljuk 10 percig, majd öntsük le róla a vizet.

Másnap főzés előtt öntsük le róla az áztató levet. Tegyük fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi levest szándékozunk készíteni. Tegyük fel a tűzre.

Metéljük kis darabokra a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és rakjuk a levesbe. Az egész fej fokhagyma felső héját tisztítsuk le, de maradjon egészben, ezt is tegyük a fazékba. Sózzuk, de számoljunk arra, hogy majd a kolbászból is fő ki só!

Húzzuk le a kolbász héját, vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, rakjuk a levesbe.

Készíthetjük a zsiradékot kis lábosba, nem kell sok, mert a kolbászban is van, apró kockákra metéljük a vöröshagymát, megdinszteljük, majd hozzátesszük az apróra darabolt fokhagymát, kicsit átforrósítjuk, megszórjuk törött paprikával és a forró levesre öntjük. 

Ha a lencse megfőtt, belefőzzük a tésztát. Utána ma sós túrós, sós, borsos káposztás rétest tálalok.

Tészta nélkül is készíthetjük, de akkor a rántásban a hagymák után 2 kanál lisztet megpirítunk, ahhoz adjuk a törött paprikát. Belekeverjük a levesbe. Ilyenkor puha kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat! BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

Kommentek
  1. Én