Tejes borsóleves

 

 

A következőkben olyan leveseket írok le, amelyek elkészítése nem igényel sok anyag és idő ráfordítást.

Ezeket olyan főfogások előtt főzték régen is, ami kissé tartalmasabb volt. 

Ma a tejes borsólevest veszem sorba, hiszen már kikeltek a korai vetésűek, hamarosan szedhetjük a friss, zsenge termését. De természetesen fagyasztottból is nagyon finom.

Hozzávalók: 50-60 dkg kifejtett zöldborsó, 3-4 gerezd fokhagyma /tavasszal 2 szál új fokhagyma egészben/, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 liter tej,friss csipetke

Elkészítése: A borsót kevés zsiradékon fedő alatt elkezdjük párolni. Tehetünk rá egy marék cukrot, esetleg édesítőszert. Gyakran kevergessük.

Metéljük rá a zöldet, vagy ha nem szeretjük úgy, kössük fehér cérnával csokorba, úgy tegyük a borsóhoz.

Ha új fokhagymát használunk, azt a borsóval együtt tegyük a lábosba, ha régit, daraboljuk aprókra, s mikor már kezd a borsónk puhulni, tegyük hozzá.

Pár percig még pároljuk együtt, majd szórjuk meg egy kis törött paprikával és öntsük fel vízzel, de számoljunk azzal, hogy még a tejet később hozzá fogjuk önteni. Sózzuk. 15 perc forrás után hozzátehetjük a tésztát.

Ha felforrt, beleöntjük a tejet. Felforraljuk. Vigyázat, kifuthat!

A frissen gyúrt tészta gyorsan megfő, általában elég,ha feljön a leves tetejére. A száraz tészta főzésére több időt kell szánni, akkor öntjük a levesre a tejet, amikor az már megfőtt, és épp csak összerottyantjuk vele.

Persze én is szoktam másként is főzni borsó levest, de nálunk ez az igazi, hisz így főzték nagyanyáim, anyám, tehát a gyermekeinknek ez az etalon! Másutt ilyet nem főznek!

Kommentek
  1. Én