Karácsonyi mézes Uszódról

Karácsonyi készülődéskor sütötték meg nálunk ezt az édességet.

Hozzávalók: 5 dkg olvasztott méz, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi finomra tört szegfűszeg, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés vaj a tepsihez, vágott dió, kevés cukros víz, kalács kenő, pogácsa szaggató

Elkészítése: 

A sütőt közepes tűzre kapcsoljuk.

A tepsit kivajazzuk.

Előkészítjük a kalácskenőt, a pogácsa szaggatót, kis bögrében egy kanál cukrot kevés vízzel elkeverünk.

A lisztet a sütőporral elkeverjük.

A mézet megolvasztjuk.

Minden hozzávalót összegyúrunk, kivéve a diót. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe tesszük.

Mindegyiket megkenjük a cukros vízzel, s rászórjuk a diót. 

A sütőben aranybarnára sütjük néhány perc alatt.

Mézes tészták nyújtásánál igyekezzünk a nyújtással, mert ahogy hűl, keményedik benne a méz, s nem nyúlik a tészta.

Ma már ezerféle recept van a mézeskalácshoz, lehet, hogy ettől finomabbak is, de ezt sütötték régen az uszódi házaknál, de inkább a gazdagabb háztartásokban, hisz úgy is sütöttek diós, mákos kalácsot az ünnepekkor.

Kommentek
  1. Én