Karácsonyi készülődéskor sütötték meg nálunk ezt az édességet.
Hozzávalók: 5 dkg olvasztott méz, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi finomra tört szegfűszeg, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés vaj a tepsihez, vágott dió, kevés cukros víz, kalács kenő, pogácsa szaggató
Elkészítése:
A sütőt közepes tűzre kapcsoljuk.
A tepsit kivajazzuk.
Előkészítjük a kalácskenőt, a pogácsa szaggatót, kis bögrében egy kanál cukrot kevés vízzel elkeverünk.
A lisztet a sütőporral elkeverjük.
A mézet megolvasztjuk.
Minden hozzávalót összegyúrunk, kivéve a diót. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe tesszük.
Mindegyiket megkenjük a cukros vízzel, s rászórjuk a diót.
A sütőben aranybarnára sütjük néhány perc alatt.
Mézes tészták nyújtásánál igyekezzünk a nyújtással, mert ahogy hűl, keményedik benne a méz, s nem nyúlik a tészta.
Ma már ezerféle recept van a mézeskalácshoz, lehet, hogy ettől finomabbak is, de ezt sütötték régen az uszódi házaknál, de inkább a gazdagabb háztartásokban, hisz úgy is sütöttek diós, mákos kalácsot az ünnepekkor.
Megosztás a facebookon