Krumplis gombóc leves és lekváros gombóc

Praktikusan

Hozzávalók:1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, liszt majd szükség szerint, zsír vagy olaj a rántáshoz, kemény lekvár vagy felezett szilva, 25 dkg zsemlemorzsa,cukor

Tegyél fel fazékban levesmennyiségű vizet, de számolj arra, hogy majd a krumpli is beleférjen, hagyd melegedni. Hámozd meg a burgonyát, mosd meg, darabold össze, tedd a vízbe, sózd, hagyd főni.

Kis lábosban a zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra szeletelt vöröshagymát, megszórjuk törött paprikával, félrehúzzuk.

Akkora lábosban, amibe belefér a 25 dkg prézli zsiradékot teszünk, ráöntjük zsemlemorzsát, állandóan kevergetve megpirítjuk, majd 1 dl vizet öntünk rá, amivel még kevergetjük a tűzön, amíg ismét csomómentes lesz. Ízesítjük cukorral.

Közben megfőtt a krumpli, kiszedjük szűrőkanállal a léből egy tálba, összetörjük, hagyjuk kihűlni. A levet pótoljuk levesmennyiségre, sózzuk.

A kihűlt krumplihoz teszünk sót és annyi lisztet gyúrunk, hogy ne legyen ragadós a tészta, majd lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ahol 1/3, 2/3 arányban elosztjuk. 

A leves levét, és egy másik fazékban tiszta vizet feltesszük a tűzhelyre,

Az 1/3-os tésztánkból vágunk kisebb darabokat, amit a kezünkkel kígyó formára sodrunk, majd késsel kis párnácskákra darabolunk. Ezeket átszedjük egy lisztezett tányérra, vagy ha forr a leves, beleeregetjük. Ha a leves tetejére mind feljött, megfőtt, ráöntjük a rántást, elkészült a leves. Vágott petrezselyem zölddel megszórhatjuk.

A 2/3-os tésztánkat kinyújtjuk fél ujjnyi vastagra, 4-5 cm-es négyzetekké daraboljuk, mindegyik közepébe teszünk lekvárt, vagy fél cukrozott szilvát. Összegombócozzuk, s már is a forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor a víz tetejére feljönnek a gombócok, szűrőkanállal a cukros prézlibe szedjük, összeforgatjuk. Elkészült az ebéd!

Mi szeretjük a lekváros gombóc helyett a vöröshagymás, vagy prézlis nudlit is. Az kevesebb munka, de kevesebb élvezet is.

 

Kommentek
  1. Én