Régen a legegészségesebb birseket a tiszta szobában felrakták a sublat vagy a szekrény tetejére, hogy illatukkal belengjék a szobát, valamint onnét készítettek belőle kompótot. A hibásakat használták fel a birsalmasajt készítéséhez.
Hozzávalók:
Kb. 2 kg birs, 60 -70 dkg cukor, 2 -3 csomag vaníliás cukor, 10 -15 dkg darált dió.
Elkészítése:
A gyümölcsöt meghámozták, darabolták, majd annyi vízben, ami épp ellepte feltették főni. Amikor puhára főtt, villával jól összetörték, majd sűrű szövésű szitán átdörgölték.
Ezután a pépet visszatették a tűzre, hozzáadták a cukrot, vaníliás cukrot, s addig főzték lassú tűzön, míg keverés közben meg nem látták a lábos alját.
Ekkor keverték bele a dió kb. 2/3-át.
Hólyagpapíral kibéleltek valamilyen formát,/kuglófsütő, kisebb tepsi, lábos/, amibe a lekvárt beleöntötték.
Hűvös, szellős helyen tartották 2-3 napig. Akkor tálcára borították, megszórták, hempergették a dió mardékában.
Hűvös, szellős helyen sokáig elállt.
Ma használjuk a botmixerünket, a választott fóliát, az őzgerinc formánkat!
Megosztás a facebookon