Zöldbab leves kétféle módon

A zöldborsó és fejtős bab leves mellett nyáron gyakran főztek, s ma is főzünk zöldbab levest. Hogy ne legyen egyhangú, a szezonban kétféle képen készítették. Én ma is főzöm hol így, hol úgy.

Egyik fajtája a levesnek, amikor nagyon sok zöldbabot szedtünk.

Megtisztítunk 1 - 1,5 kg zsenge zöldbabot, kis párnácskákra daraboljuk. Megmossuk.

A fazékba, vagy lábosba kevés zsírt teszünk felolvadni. Erre rárakjuk a zöldbabot, fedő alatt kis lángon, kevergetve puhára pároljuk. 2-3 gerezd fokhagymát apróra metélünk, egy csokor zöldség zöldet megmosva cérnával összekötünk, s a babra tesszük. Még egy kicsit pároljuk, majd meghintjük kevés törött paprikával és felöntjük annyi tejjel, hogy elég levesünk legyen. Felforraljuk, sózzuk, s már készen is vagyunk.

Tálalhatunk! Ezt a levest a nyári nagy melegben hidegen is szeretjük.

A leves másik fajtája, amikor jóval kevesebb zöldbabot használunk, vagy még épp hogy tudtunk szedni.

Mindenben ugyanúgy járunk el a főzés elején, mint az előbb.

Amíg párolódik a bab, gyúrjunk 1 tojásból csipetkét, nyújtsuk, csipedjük el. Amikor a babra rámetéltük a fokhagymát,beleettük a zöldség zöldet, még egy kicsit pároltuk, megszórtuk törött paprikával, öntsük fel vízzel, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk. Amikor felforr, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A frissen gyúrt tésztát csak addig érdemes főzni, amíg a leves tetejére feljön, majd egyet rottyan.

Tegyünk egy literes bögrébe tejfölt, szedjünk rá keveset a már nem forró levesből, keverjük össze, majd öntsük bele a többi levesbe. Tálalhatjuk!

Kommentek
  1. Én