Hagyományos lángos

Mindannyian tudjuk, hogy régen hetente sütöttek minden háznál kenyeret, amikor a kenyértésztából sort kerítettek a lángos sütésére is. Ezt sütötték a kemencében, de süthették zsírban is. Mindenki szerette, s általában ma is szeretjük a lángost, még akkor is, ha szinte semmi köze sincs a régi tésztához.

Hogyan hozzuk vissza azt az ízt, állagot? 

Hozzávalók:

0,75 liter liszt, 1 csomag élesztő, 1 nagy krumpli, só, víz, zsiradék a sütéshez

Előző este meghámozzuk, puhára főzzük a krumplit, összetörjük, langyosra hűtjük.

1 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt.

A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, közepében lyukat hagyunk. Ide öntjük a krumplit, az élesztős vizet, és úgy keverjük óvatosan meg, hogy a lisztből is egy kicsit belekeverjünk. Ez lesz a kovász. Meleg helyen, letakarva hagyjuk éjszakára. Ha napközben fogunk hozzá, legalább 3 órát hagyjuk állni.

Amikor a tészta dagasztásához fogunk, langyos sós vizet készítünk egy bögrébe, s annyit öntünk apródonként a liszthez, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg letisztul a tészta a kezünkről.

Letakarva 1 órát pihentetjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd öklömnyi darabokra osztjuk. Gombócozzuk, letakarva fél órát kelesztjük.

Közben feltesszük a zsiradékot melegedni.

A tésztát sodrófával fél ujjnyira nyújtjuk, s a forró zsiradékban mindkét oldalát megsütjük. Ez a tészta nem veszi fel a zsír, keményebb, mint pl. a strandon kapható, ám az íze csodálatos!

 

Kommentek
  1. Én