Ezek a sütemények arra példák, hogy szinte ugyanazokból az anyagokból az asszonyi lelemény mennyi különböző édességet volt képes létrehozni.
Hozzávalók:
20 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg liszt, 6 + 4 dkg őrölt dió, 10 dkg zsír, szükség szerint egy kis tej
Elkészítése:
Szétválasztjuk a tojások fehérjét, sárgáját.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit.
Előkészítjük a pogácsa szaggatónkat.
A cukrot, tojás sárgákat habosra keverjük. Belerakjuk a zsírt, a citrom reszelt héját, levét, a szódabikarbónát, a lisztet, a 6 dkg diót. Összegyúrjuk.
A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába vegyítjük. Ha kissé kemény lesz, tejjel lágyíthatjuk, hogy nyújtható tésztánk legyen.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. A sodrófánk segítségével a tepsibe rakjuk. Megszórjuk a 4 dkg dióval.
Halvány sárgára sütjük. Félig hűlt állapotban a pogácsa szaggatóval holdacskákká szúrjuk ki. Ügyeljünk, minél kevesebb potyadék keletkezzen!
Megszórhatjuk vaníliás porcukorral is.
Sokáig eláll, ha szellős helyen tároljuk, s persze ha a család nem tudja, hol ez a hely!
Megosztás a facebookon