Holdacskák

Ezek a sütemények arra példák, hogy szinte ugyanazokból az anyagokból az asszonyi lelemény mennyi különböző édességet volt képes létrehozni.

Hozzávalók:

20 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg liszt, 6 + 4 dkg őrölt dió, 10 dkg zsír, szükség szerint egy kis tej

Elkészítése:

Szétválasztjuk a tojások fehérjét, sárgáját.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

Kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit.

Előkészítjük a pogácsa szaggatónkat.

A cukrot, tojás sárgákat habosra keverjük. Belerakjuk a zsírt, a citrom reszelt héját, levét, a szódabikarbónát, a lisztet, a 6 dkg diót. Összegyúrjuk.

A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába vegyítjük. Ha kissé kemény lesz, tejjel lágyíthatjuk, hogy nyújtható tésztánk legyen.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. A sodrófánk segítségével a tepsibe rakjuk. Megszórjuk a 4 dkg dióval.

Halvány sárgára sütjük. Félig hűlt állapotban a pogácsa szaggatóval holdacskákká szúrjuk ki. Ügyeljünk, minél kevesebb potyadék keletkezzen!

 Megszórhatjuk vaníliás porcukorral is.

Sokáig eláll, ha szellős helyen tároljuk, s persze ha a család nem tudja, hol ez a hely!

Kommentek
  1. Én