Halotti tor és a gyász külső jelei

                              A fejfák három típusa, amit Uszódon is faragtak      

 

 

                    A temetés után a legközelebbi rokonokat, szomszédokat halotti toron látták vendégül.

"A halotti tor az ősök tiszteletére rendezett szertartásos áldozati lakomák kései maradványa. Kialakulásában szerepet játszott az ősök, halottak tisztelete, akiknek jóindulatát ezúton is igyekeztek elnyerni. Volt, ahol paprikást főztek birkából, esetleg töltött káposztát. Szegény helyen is tartottak tort, ahol friss kenyeret adtak az asztalra érett túróval." /sulinet.hu/ Pálinka, bor is került .

Eszegetés közben az elhunytról beszélgettek. Felelevenítették életét, érdekes eseményeket az róla, jó tulajdonságait. Rosszat sosem illett halottról mondani, még ha részeges, durva, szoknyapecér, rossz férj, apa volt is! "Halottról jót, vagy semmit!" Lassan széjjeloszlottak. A család csak ezután tudott valamelyest megnyugodni, s lassan visszatérni a régi életbe.

A közvetlen családtagok, asszonyok, lányok teljes fekete öltözettel gyászoltak. A férfiaknak nem volt a ruházatukon jele ennek. Ők belülről tették ezt.

A távolabbi rokon asszonyok fekete fejkendő viselésével jelezték, hogy elveszítették rokonukat.

A gyász lassan oldódott. Általában egy év volt a család gyászéve. Addig nem mentek olyan helyre, ahol muzsika szólt, nem énekeltek, csak a templomban. Csendben töltötték az évet.

Előfordult, hogy ki volt tűzve a lakodalom napja, mikor meghalt valaki a családban, azt elhagyták, vagy csendben megesküdtek a fiatalok.

Nehéz volt a fekete viselet felváltása világosabbal az asszonyoknak. Megszokták.

Először még szégyellték is magukat, hogy világosabb réklibe öltöztek. De lassan a szoknya is világosabb lett. Legtovább a fejkendő maradt fekete.

Volt olyan asszony is, aki a férje halála után már mindig csak sötét ruhát viselt. 50 éves kor felett amúgy sem illett világosba öltözni.

Kommentek
  1. Én