Benedek Péter uszódi festő emlékére

Falunk novemberi hagyománya immár 14 év óta

Önarckép 1954-ből

1970-ben az akkor 81 éves festő alkotásaiból gyűjteményes kiállítást rendeztek az uszódi iskolában. A falu nevében Raffai Sarolta József Attila-díjas írónő köszöntötte a mestert, akinek szülőfalujában ez volt első kiállítása, noha világhírű festőművészek dicsérték és méltatták tehetségét, alkotásait.

Az Uszódi Általános iskola 2004. november 19-én vette fel nevét. Az ünnepség részeként az iskolában emléktáblát is avattak. Képeiből kiállítást láthattak az érdeklődők. Az ünnepségen részt vett Benedek Péter két lánya is.

Petőfi Népe 2004. november 23.

Azóta hagyománnyá vált, hogy november hónapban megtartjuk a Benedek Péter Emléknapot, megkoszorúzzuk az emléktáblát.

Népi kézműves foglalkozásokkal, népi színjátszókkal, néptáncosokkal, zenészekkel, az óvodások, iskolások kedves műsoraival tisztelgünk Benedek Péter emléke előtt. 

2018-ban ez így történt:

Az óvodások népi műsora

A dédi és a nagymama öltöztetik népviseletbe Kírát.

Az iskolások tisztelgése a festő emléke előtt.

 

 85. születésnapján, 1974-ben így írt róla a Pest Megyei Hírlapban Hídvégi Lajos:

"Az idős mester mindig emlékezetből fest, és akik rákerülnek a vásznára, mind megnevezettek: testvérek, szülők, sógorok, szomszédok, még a muzsikusokat is néven tudja nevezni.

A tíz ujján megtudja számolni, hány helyen járt. Budapesten az I. háborús hadimunka, majd nagysikerű kiállításai alkalmával, Bécsben gyűjteményes kiállításával, az erdélyi Szászvárosban 1918-ban. Amit jól ismer az Kalocsa, Paks, Dunapataj, Géderlak, Dunaszentbenedek, meg Dunaszentgyörgy. E helységekbe járt gyalogosan, még a befagyott Dunán is átkelt képet eladni.

Mosás a Dunán

A háborús években rászakadt a szegénység, senki nem vett már festményt, évekig koplaltak. A családfönntartó a felesége volt 1943-1953 között.

1949-ben vitte el az árvíz az uszódi házat, és az árvízi kormánybiztos Cegléden adott helyette.

1953-ban a kultúrházban festhetett a műteremben, meleg volt, a szociális otthonban ebédelt.

1954-ben a népművészet mestere lett.

Egyetlen képén sincs Cegléd. Gondolatai csak Uszódon járnak.

Képei a Dunáról, uszódi utcákról, melyen lakodalmas népek vonulnak odavaló viseletben, zenebandával, násznéppel, az uszódi port verik a lovak, a kocsik, amin viszik a menyasszony ágyát- szólnak."

 

Vasárnap délután az Öreg utcán

 

Úgy szerette Ceglédet, hogy Uszódot nem tudta feledni.

 

Már csak halálában került haza. Uszódon díszsírhelyet kapott. Temetésén Farkas Antal tanár úr mondta a búcsúztatót, a falu apraja-nagyja tette tiszteletét koporsójánál.

Küzdelmes élete itt kezdődött, itt is ért véget.

 

Kommentek
  1. Én